Хауърд Картър(Howard Carter) - Life ot Tutankhamun

Хауърд Картър(Howard Carter) - Life ot Tutankhamun - Хауърд Картър(Howard Carter) - 138 години от рождението му в Google На 9 май - Life ot Tutankhamun

Хауърд Картър прониква в погребалната камера на Тутанкамон
Проклятието на фараона застига членовете на експедицията
11.02.2007
Хауърд Картър пръв вижда погребалната камера на Тутанкамон на 17 февруари 1923 г.
На 17 февруари 1923 г. английският археолог Хауърд Картър пръв прекрачва прага на погребалната камера, където е положена мумията на Тутанкамон. Тут-анк-амон е египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия, който е и последният наследник на могъщата фамилия, управлявала Египет векове наред. Гробницата му е намерена през 1922 г. в Долината на царете. Вечният дом на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

За да стигнат до мумията на владетеля, Картър и неговите колеги отварят четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Тутанкамон е син на Аменхотеп IV от втората му съпруга Кия. Първата жена на фараона, Нефертити, ражда пет дъщери, за една от които - Анхесенамон, се жени Тутанкамон след възкачването си на престола, така че съпруга му е била негова полусестра.

Младият фараон не заема престола веднага след смъртта на баща си. Между тях царува фараонът Семенкара. Според някои теории всъщност Семенкара е Нефертити, която след смъртта на съпруга си приема мъжко име и в продължение на няколко години управлява еднолично като фараон, след което отстъпва престола на Тутанкамон.

Той се възкачва на престола на деветгодишна възраст и умира на 21 години. Повечето изследователи са на мнение, че смъртта му е причинена от силен удар в тила. Някои по-нови изследвания обаче опровергават тази версия. Те сочат като по-вероятна причина за ранната кончина на владетеля гангрена на левия крак.


Позлатената погребална маска на владетеля е уникално произведение на изкуството.

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити предприема обстойни изследвания на рентгенови снимки на мумията на Тутанкамон, които са направени през 1968 г. Екип от учени установява, че тялото на фараона има странна извивка на гръбначния стълб и връзката в горната част на гръбнака. Това са симптоми, сходни със синдрома на Клипел-Файл.

По една или друга причина младият фараон напуска този свят едва в разцвета на младостта си, без да остави забележими следи през краткото си управление. След откриването на гробницата му обаче владетелят се нарежда сред най-известните фараони на Древен Египет. Популярността му се дължи, от една страна, на уникалността на разкритието, тъй като до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри. Другата причина името му да се споменава даже и със страх сред хората е мистерията, свързана с нашумялото проклятие на фараона. Слухът за него се разпространява след смъртта на лорд Карнавън, който финансира археологическата експедиция по намирането и проникването в гробницата на владетеля.

Над откривателите на вечните покои на фараона тегне страшна прокоба. Плъзват слухове, че „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона". Така в следващите години намират кончината си по мистериозен начин един по едни членовете на експедицията, проникнали във вечния дом на владетеля.

Самият лорд Карнавън умира на 5 април 1923 г. от инфекция. В медиите се появяват страховити статии, авторите на които твърдят, че смъртта на благородника, дръзнал да обезпокои фараона, е причинена от бактериална инфекция, застигнала го от гъбички, витаещи във въздуха на погребалната камера.

В гробницата на Тутанкамон са намерени над 1700 предмета, които днес са изложени в музея в Кайро. А много други с по-малка стойност се пазят в хранилищата на институцията. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт,приковаващ погледа на посетителите, е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Дата на публикация: 9 май, 2012
Категория: Новини
Ключови думи: Life ot хауърд Tutankhamun Картър(Howard Carter)

Показване на още