На 3-ти март 2021 г. Хиляди изкачиха стъпалата към Шипка! Честит празник - Да живее България!"

На 3-ти март 2021 г. Хиляди изкачиха стъпалата към Шипка - Хиляди българи днес изкачиха 894-те стъпала до Паметника на Свободата, за да отбележат 143-та годишнина от Освобождението на България. Въпреки препоръките на здравните власти и отмяната на официалната част на честванията на Националния празник, родолюбиви българи, официални гости, както и президентът на Република България Румен Радев се поклониха и поднесоха цветя на славния връх.
Тържествено слово произнесе държавният глава, който благодари, че „отново сте хиляди на Шипка“ и отдаде своята чест и почит към всички загинали в името на България.
"Скъпи съотечественици, отново е 3-ти март и ние пак сме тук хиляди пред храма на Свободата. Искам да ви питам нещо: Очаквали ли сте, че някога, някой, ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се преклоните пред онези, на които дължим свободата си?
Благодаря ви, че сте тук!
Защото Шипка е място свято. Шипка е костница на "шепата спартанци": нашите опълченци и воините на руския император Александър II, нашият Освободител. Вазов е рекъл за опълченците "България цяла, сега нази гледа". Истината е, че България винаги, във всяка епоха гледа всеки един от нас. Защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характера са подложени на изпитание всеки ден. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате идните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация. Защото властта принадлежи на народа. Но народът трябва да отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне.

Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Едно е ясно, историята е урок, геройствата са вдъхновени, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра, нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостола.
Честит празник на всички вас!
Да живее България!"

Дата на публикация: 3 март, 2021
Категория: Новини
Ключови думи: На г. към хиляди Март Шипка 2021 3-ти изкачиха стъпалата

Показване на още