Празници по време на Коронавирус 2020 г. - Преди Никулден БАБХ инспектори проверяват рибните пазари и борсите

Празници по време на Коронавирус - Наближава Никулден и по рибните пазари и борсите започнаха проверки на Агенцията по безопасност на храните. До края на седмицата инспекторите ще обикалят търговски обекти в цялата страна.
Традиционният никулденски шаран тази година се предлага на цена от 6 до 8 лева за килограм. Празници по време на Коронавирус 2020 г. - Преди Никулден БАБХ инспектори проверяват рибните пазари и борсите
"Дунавски шаран тази година - много трудно. Дунавският шаран се различава - тя е дълга. Див, не е мазен", каза Сезгин Насуф - търговец.
Много хора обаче, особено от Варна и Бургас, предпочитат на празничната трапеза да има черноморска риба. Тази година на пазара се предлага чернокоп, зарган, кая и кефал.
"Просто чернокопът е най-търсената риба за момента", каза Марина Червенкова, търговец на риба.

-БНТ: Защо не традиционният шаран?
"Ами шаранът може би в по-късен етап", отговори Марина Червенкова, търговец на риба.
"Този път вземах бяла риба или кефал за плакия със лук, нали знаете как става. отвена, не пържена, не печена", каза Анета Йорданова.
Каква риба да изберем за Никулден?
От Агенцията по храните правят проверки по рибните пазари в цялата страна. Във Варна досега са проверени 35 обекта, няма фрапиращи нарушения, няма и конфискувана стока.
"Несъответствията, които са констатирали инспекторите, са със предписания и с определени срокове за отстраняването им", каза д-р Костадинка Маринова, началник „Контрол на храните" - БАБХ-Варна.
И докато проверките вървят, търговците на риба се притесняват най-вече от липсата на клиенти. Според тях потока от хора по борсите е намалял с близо 70%.
"Клиенти няма. Коронавирусът всичко обърка. Отразява се на всичко, хората са уплашени", каза Сюлейман Емилов, търговец на риба.
По магазините няма опашки, а търговците са направили организация за спазване на противоепидемичните мерки.

Дата на публикация: 4 декември, 2020
Категория: Друго
Ключови думи: На по време г. Преди празници никулден Проверяват пазари 2020 борсите Коронавирус БАБХ инспектори рибните

Показване на още