Цунами от ваксини на летище Брюксел - Мисия на Века

Цунами от ваксини на летище Брюксел - Мисия на Века
Очаква се Европейската агенция за лекарствата да се произнесе до 29 декември за първата ваксина, която може да влезе в употреба в държавите-членки - тази на "Пфайзер" и "БайонТек". До 12 януари се очаква и одобрението на ваксината на "Модерна".Междувременно летището в Брюксел се готви да посрещне "цунами от ваксини", които после да се разпределят сред държавите-членки.

Персоналът на летище Завентем в Брюксел и логистичните компании усилено се готвят за, както я наричат, "мисията на века" - посрещането, съхраняването и дистрибуцията на милиони ваксини срещу COVID-19. Летището в белгийската столица ще бъде своеобразен център за разпределение за целия Европейски съюз.

Герт Кейренс - директор на "Еър карго Белджън": Със сигурност ще бъдем готови да се справим с ваксините. Подготвяме се за това месеци наред, а дори и години. Летището в Брюксел вече се е специализирало в логистиката на лекарства. Преди пандемията от корона вирус 20 процента от всички ваксини в световен мащаб минаваха през нашето летище.

Едно от най-големите предизвикателства е осигуряването на хладилен транспорт и помещения. За някои ваксини температурата на съхранение трябва да бъде до минус 80 градуса. Затова ще се използват помещения и кутии със сух лед.

Герт Кейренс - директор на "Еър карго Белджън": На летището в Блюксел ние разполагаме с 30 00 квадратни метра хладилни помещения, пригодени да съхраняват фармацевтични продукти. Това е най-голямата хладилна площ в цяла Европа. Заедно с това ние сами разработихме и специални превозни средства, които са пренасят ваксините от самолетите до хладилните помещения.

От Завентем за Лондон вече започна и транспортирането на първите ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек". Великобритания преди останалите европейски държави одобри употребата им. Ваксините на "Пфайзер" ще се произвеждат на две места в света. Едното от тях е белгийския град Пюрс. Компанията имаше намерение да произведе до 100 милиона дози до края на годината, но проблеми с доставките на суровини ще намалят производството наполовина. Въпреки това от компанията уверяват, че до края на следващата година ще могат да произведат планираните над милиард дози.
https://bntnews.bg/news/na-letishteto-v-bryuksel-veche-se-gotvyat-za-cunami-ot-vaksini-1085939news.html

Дата на публикация: 4 декември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: от На Летище цунами Мисия Брюксел века ваксини

Показване на още