Спор в Парламента днес 25.11.2020 - Няма да има Велико Народно събрание и нова конституция

НС отхвърли предложението на свикване на Велико народно събрание.Спор в Парламента днес 25.11.2020 - Няма да има Велико Народно събрание и нова конституция
Изненадващо въпросът беше внесен за обсъждане по средата на гласуването на бюджета за 2021. П арламентът отхвърли проект за решение за провеждане на избори за Велико народно събрание.
От 212 гласували 111 бяха "за", 93-ма против и 8 въздържали се. За приемането на решението бяха нужни над 160 гласа.
Изненадващо този въпрос беше внесен за обсъждане по средата на гласуването на бюджета за 2021 г. посочва БНТ.
Опозицията - БСП и ДПС, гласува против нова конституция и свикване на Велико народно събрание, след като още преди два месеца се обявиха против проекта на ГЕРБ.
Управляващите защитиха предложенията си за промени в конституцията през Велико народно събрание с мотив, че са искали да предизвикат дебат по темата.
Съгласно чл. 160 от сега действащата Конституция на Република България Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 народни представители, посочва "Фокус".

Проектът бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ са намаляване на народните представители от 240 на 120 и при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280.
Кментарите
Днес опозицията има шанс да получи оставката на премиера Борисов и много странно, че точно тя се противопоставя на това.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебата по проекта за свикване на ВНС.

"Нали искахте избори", попита Десислава Атанасова колегите от ляво. "Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и много странно, че точно вие опозицията, се противопоставяте на този шанс", каза още депутатът от ГЕРБ. Според нея именно те, които са настоявали месеци наред Борисов да подаде оставка, днес крепят статуквото. "Крепите управлението на Борисов, странно", каза още Десислава Атанасова.
"Малко ме изненада парламентарният дебат по няколко причини. Първо, защото твърдите каква е тази процедура и защо сега. Държа да отбележа и вие вероятно си давате сметка, че това е начинът за парламентарен дебат. Ние не сме извън парламентарните процедури. Когато има законопроект, в случая има предложение и проект на решение за свикване на ВНС и проект на Конституция, съгласно изискванията на действащата Конституция, която толкова и в момента защитавате и към която се придържаме и считаме, че всички трябва да спазваме. Това е начинът за обсъждане на един такъв проекта на решение. Защо сега? Разпоредбите на Конституцията също са ясни - не по-рано от два месеца, не по-късно от пет месеца. С тази тема считам, че не следва да се правят, каквито и да е внушения, че бягаме от дебат, че се опитваме да спасим правителството, защото сега на дневен ред са мерките за справяне с коронакризата. Да, и правителството си върши работата, Националният оперативен щаб също. Има вече взети решения. Вероятно ще ги убедят, ако още не са ги сторили", каза още Атанасова.

По думите й има дневен ред и президентската институция.

"Точно преди една година и един ден президентът Румен Радев, след като подписа указа за назначаване на главния прокурор свика кръгла маса, на която запозна всички европейски посланици с идеята си за промени в Конституцията. Тогава уважаеми, не чухме никаква реакция, нито по същество на идеята, нито по същество на промените, които бяха обявени малко по-късно на брифинг от президента. Помните ли какви бяха тези идеи, зад които застана президентът Радев? Голяма част от тези идеи са искания на гражданското общество, на протестиращите. Тези идеи са и част от проекта, който внесе ГЕРБ, "Обединени патриоти", независими народни представители. Никога до този момент ние не намерихме начин, време, ресурс в един нормален парламентарен дебат да обсъдим всички тези идеи. Тези идеи са и част от становището на Венецианската комисия и противно на всички изказани становища, че тя убива от критики проекта, Венецианската комисия изказва положително становище по отношение на промените, касаещи съдебната власт", допълни още Десислава Атанасова.
Не чухме какво е становището на БСП по предложението на президента за нова Конституция, каза заместник-председатеят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата.
"Нека да припомним как гласуваха те по промените през 2015 г. за разделянето на ВСС на две колегии. Всъщност не чуваме и какво е становището на БСП за други съществени промени, които са предложени в този проект. Чуваме едно: "Този проект не става, този проект ще се разглежда от това Народно събрание", каза Ципов.
Той попита БСП какво е становището им по темите на съдебната власт.
"Не чухме и какво е становището ви по предложението на президента, което така и не видяхме", коментира още той.
"Сегашната Конституция е приета, за да обезпечи дългосрочното оцеляване на БКП и чрез нея политическият процес се превърна в пазарлък", каза съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Днес обсъждаме не проекта за Конституция, а проекта за свикване на ВНС", каза Веселинов.
"Този проект не обвързва следващото ВНС по никакъв начин. Омръзна ми да чувам как сегашната Конституция е някаква свещена крава. Хайде да си кажем кога беше създадена тази Конституция. Беше създадена в началото на демократичния преход и кой я прие. БСП, ДПС и едни отломки от СДС, които всички техни лидери се оказаха депутати от БСП", допълни още Веселинов.
"Защо я приеха. Приеха я, за да обезпечат дългосрочното оцеляване на БКП и да направят система, която е консервирана и която не може да се промени радикално. Която с една трета от вота ще може да самовъзпроизвежда, а пък една малка формация като ДПС ще може да бъде дълго време балансьор и да участва под различни форми във властта", каза Веселинов.
Той отчете, че политическият процес чрез тази Конституция е бил превърнат в един политически пазарлък.
Искрен Веселинов коментира, че е подписал този проект, заради хората по площадите.
Тома Биков от ГЕРБ заяви, че обществото тепърва ще търси място за конституционен дебат:
"Подминахме обидите, които бяха хвърлени срещу управляващото мнозинство, личните нападки и лансирахме идеите на протеста. Тези идеи са идеите, които вие днес наричате опит за диктатура и погазване на демократичните принципи.
В интерес на истината не подкрепяме всички тези идеи, ние също имаме забележки към много от тях, но нашата цел беше и в тази зала да влезе разговорът, който преди това се водеше на улицата. Защото този разговор е за парламента".
Депутатът от БСП Крум Зарков определи поведението на управляващите като неадекватно:
"Конституционният кьорфишек, каквото по съществото са двата проекта, в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията. В края си явно търси отново да отвлече вниманието - този път на притеснените от задълбочаващата се здравна, социална и икономическа криза.
Разбира се, нито така наречения "рестарт" успя да замете следите на порочните действия на институциите във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата".
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че ДПС няма да подкрепи проекта, тъй като той е удар срещу демокрацията и държавността:
"Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете от темата".
Пламен Христов от "Воля" заяви, че след като са си сложили подписа под проекта на ГЕРБ, те са дали шанс на всички депутати и парламентарни групи да направят свои предложения за конституционни промени. Това обаче не се е случило:
"Ние се надявахме, че "Воля" най-накрая ще има възможността да прочете N на брой предложения - добри, лоши, отново повтарям - всякакви. Не постъпиха никакви от всички вас, уважаеми дами и господа, които през годините сте говорили за промени в Конституцията".

Дата на публикация: 25 ноември, 2020
Субтитри от: smiles
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Няма ДА има днес нова Събрание Велико Народно спор Парламента конституция 25.11.2020

Показване на още