Трагедия в Пловдив 2020 - Хора умират сами у дома си без да дочакат да стигнат до болниците

След репортаж на "По света и у нас" прокуратурата и още няколко институции проверяват скандалния случай с двама пациенти, оставени да чакат пред COVID отделението в болница "Свети Георги" в Пловдив. И двамата по-късно починаха.

Обществото имаме "късмет" да видим какво се случва за това, че близките са направили тези клипчета. Факт е, че много хора изнемогват, много хора умират заради липса на грижа. Системата не се справя. Това каза в студиото на "Денят започва" Пенка Георгиева, председател на пациентска организация "Заедно с теб".

След скандала с двамата починали пациенти в Пловдив: Прокуратурата и РЗИ започват проверка

Според нея трябва да сме благодарни на лекарите, защото "правят чудеса", но и те също изнемогват. За съжаление системата не се справя, категорична бе Георгиева.

"Това в момента е върхът - тоталната държавност абдикирала от здравеопазването. Истината е, че хората умират сами в къщите си и не достигат въобще до болниците", заяви Иван Димитров - председател на Български пациентски форум.

Още при първата вълна искахме среща с предишния министър, с Щаба, сега с новия министър - да кажем какви са проблемите на хората с хронични заболяване и да кажем какво следва при едно такова подобно идване на втора вълна, продължи той.

По думите на Димитров в момента в държавата ни има само хаос. "Държавността се опитва да вмени на нас гражданите, че ние сме виновни за този хаос", каза Димитров.
Директорът на болницата в Пловдив: Не мога да кажа, че има вина за двата смъртни случая, докато не се докаже
Относно случая в Пловдив Пенка Георгиева каза, че е изненадана, че това се случва в университетска болница в голям град.
Тя сподели за случай на бебе, докарано в Университетската болница в спешно състояние от малък град близо до Пловдив, и е държано цял ден без лекар и лечение.
По темата се включи и д-р Сийка Димчева - главен секретар на РЗИ-Пловдив. Тя заяви, че е недопустимо пациенти на кислородна терапия да се транспортират без медицинско лице в линейката.
Главният секретар на РЗИ-Пловдив очаква да бъдат изяснени всички подробности и компетентните органи да решат кой носи вина за случилото се. Още вчера от ръководството на болницата бяха категорични, че при доказване на вина на медицинския персонал, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания.

Дата на публикация: 21 ноември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: Хора без до си трагедия ДА умират Пловдив сами Дома болниците 2020 стигнат дочакат

Показване на още