Фракталите на Беноа Манделброт Benoit Mandelbrot с Google Doodle!!! 96 г. от рождението на Беноа Манделброт френски математик

Benoit Mandelbrot: Беноа Манделброт.96 години от рождението на Беноа Манделброт френски математик и учен.Честит рожден ден на Беноа Манделброт, човек, чието любопитство помогна да разшири начина, по който виждаме света около нас. Геометрични фрактали Геометричните фрактали са известни още с името детерминирани, т.е. определени фрактали. Наричат ги още линейни или класически фрактали, защото математиците са стигнали първо до тях.Днешният Doodle празнува 96-ия рожден ден на родения в Полша, френски и американски математик Беноа Манделброт, широко известен като „бащата на фракталната геометрия“. Пионерските изследвания на Манделброт спомогнаха за запознаването на света с мощната концепция за фракталите - неправилни, но безкрайно повтарящи се математически форми, открити в природата и ежедневието ни.
Манделброт е роден на този ден през 1924 г. във Варшава, Полша от родители на литовско-еврейско наследство. От местен шампион по шах до студент от колекцията от карти на баща си, в ранна възраст Манделброт беше изложен на математиката и геометрията в ежедневието. През 1936 г. семейството емигрира във Франция и Манделброт продължава да следва образованието си както в Париж, така и в Съединените щати, завършвайки с докторска степен през 1952 г.
През 1958 г. Манделброт започва работа в Изследователския център на Уотсън в IBM в Ню Йорк, където изследването му на особени повторения в шума на сигнала формира ранно вдъхновение за неговата новаторска работа. Ранен пионер в използването на компютри за изследвания, по-късно той използва основна компютъризирана пишеща машина, за да разработи алгоритъм, който моделира релефи, открити в природата. През 1975 г. той създава известния сега термин „фрактална геометрия”, за да опише тези математически явления; с пускането на книгата му „Фракталната геометрия на природата“ през 1982 г., работата на Манделброт достига до света, като променя завинаги областта на приложната математика.
Манделброт получава безброй награди за своята работа, включително наградата на Фондация "Вълк" за физика през 1993 г.
Честит рожден ден на Беноа Манделброт, човек, чието любопитство помогна да разшири начина, по който виждаме света около нас.
Специални благодарности на семейството на Беноа Манделброт за партньорството им по този проект. По-долу синът на Беноа, д-р Дидие Манделброт, споделя мислите си относно наследството на баща си
Беноа Манделброт беше главният архитект на нашето разбиране за грубостта в природата. С внимателни изчисления, огромни познания и способността да вижда геометрията във почти всичко, той разработва нова геометрия, фрактална геометрия. Беноа винаги е бил щедър с млади учени, със студенти и с учители. За да улесни група гимназиални учители, той започна дискусията с „Понякога хората питат коя е най-трудната теорема, която съм доказал. Доказал съм само много прости теореми“. Стаята беше мълчаливо мълчалива и той продължи: "Но си запазвам правото да задавам много тежки въпроси." Учителите се засмяха, отпуснаха се и проведоха прекрасен разговор с Беноа. "
През целия си живот Беноа беше воден от любопитство. Паметта му беше невероятна; играеше си с идеи, винаги търсеше връзки. Следователно той може да води интересни разговори с почти всеки, от блестящи учени и художници до скромни машинисти и ученици. Толкова много от науката е свързана със специализация, все по-внимателно разглеждане на все по-тесни части на света. Беноа беше рядък човек, който гледаше по-широко и с това виждаше по-дълбоко.

Дата на публикация: 20 ноември, 2020
Субтитри от: smiles
Категория: Наука и технология
Ключови думи: от На Години Френски 96 Рождението математик УЧЕН беноа манделброт

Показване на още

Коментарите под този видео клип са забранени.