Коледните пости и време за прошка започва от утре! Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

Коледните пости започват от утре! Какво са Коледните пости и как да се подготвим? Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек може да пречисти организма си и да се облагороди духовно.

Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година, а именно - около 200 дни. Постът и молитвата са неизменна част от живота на всички святи личности, които са помогнали за нравственото и духовното израстване на обществото и хората като цяло. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности. По този начин човек възвръща своето здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие.
Кога и защо да постим?

В Българската православна традиция има четири основни пости – Коледни, Богородични, Великденски и Петрови, а по-стриктните християни постят и всяка седмица, особено сряда и петък, а понякога - и в понеделник.

Всяка година от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период, гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.
Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.
Какво се яде по време на Коледните пости?

Постите на практика означват да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни - плодове, зеленчуци, бобови, зърнени, ядки и семена. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организма. Всъщност чрез консумация на пълноценни и разнообразни растителни храни човек може да си набави всички нужни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са почти изцяло дефицитни във всички храни. С този начин на хранене човек може да се чувства лек, здрав и енергичен целогодишно и постоянно, не само по време на постите - напълно доказано от нашата дългогодишната практика в Център за здравословен живот Vita Rama.

По време на Коледните пости съществуват дни, когато трябва да се спазва строг пост - консумират се само растителни храни и олио и дни, в които е разрешена консумацията на риба и морски дарове. Ние от Център за здравословен живот Vita Rama ви препоръчваме да изключите или намалите всички видове растителни мазнини и рибните продукти от менюто си, за да извлечете максимума от Коледните пости, нищо че на „теория“ тези храни са позволени.

Вижте нашите предложение за дневни менюта за Коледни пости 2020

Как да се подготвим за Коледните пости?

В днешно време хората консумират прекалено много неблагоприятни и (също и неправилно приготвени и комбинирани), тежки за организма храни - като месо, риба, яйца, млечни продукти и изолирани концентрирани мазнини. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини (отрови), слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня и други. Ето защо, предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност!

Специалистите на Център за здравословен живот Vita Rama ви съветват как да се подготвите за Коледните пости:

Намалете и/или постепенно спрете тютюнопушенето;
Намалете и/или постепенно спрете всички видове алкохолни напитки;
Намалете и/или постепенно спрете кафето и всички видове стимулиращи напитки – кола, енергийни напитки и други;
Намалете и/или постепенно изключете от менюто си всички полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, бисквити и други подобни сладки, пържени, тестени и мазни храни;
Намалете и/или постепенно изключете червеното месо, като го заместите с балансирана консумация на млечни продукти – за предпочитане обезмаслена извара и/или малки количества риба;
Консумирайте животински продукти НЕ повече от един път на ден, и НЕ по-често от два-три пъти в седмицата;
Не комбинирайте червено месо, риба, млечни продукти и яйца с въглехидрати като ориз, бобови, картофи, хляб и други;
Консумирайте животински храни само с нисковъглехидратни зеленчуци - като маруля, спанак, краставица, чушка, зеле и други;
Намалете или напълно изключете екстрахираните мазнини – олиа, зехтини, масло, маргарин и други;
Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно, може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове;
Вместо екстрахирани мазнини, консумирайте семена и ядки - и то умерено, до 40-60 грама дневно;
Пречистете чревния тракт. Специално ви препоръчваме йогийската техника Шанкпракшалана;
Пийте повече топла вода;
Започнете поста, като отправите молитва към Бога за закрила от неблагоприятни влияния и при нужда вземете прошка, ако сте оскърбили някого.

Дата на публикация: 14 ноември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: от се какво Как ДА са започват Коледните Пости Утре! подготвим?

Показване на още

Коментарите под този видео клип са забранени.