Мистично Синьо Пълнолуние Синя Луна Moon, Blue Moon, утре 2020 г.вечер на Хелоуин! Mars and Andromeda in 31. Oct. 2020

Harvest Moon, Blue Moon, Mars and Andromeda in Oct. 2020 Sky watching.Мистично Синьо Пълнолуние Синя Луна Moon, Blue Moon, утре 2020 г. Mars and Andromeda in Oct. 2020 . Пълнолунието на 31 октомври се нарича Синя Луна, а в този ден енергията ѝ ще бъде особено силна. Астролозите препоръчват на представителите на всяка зодия да научат предварително за това какви опасности могат да очакват в последния ден на октомври.
Пълнолунието се нарича Синьо, не защото Луната променя цвета си. Обикновено пълнолунието се случва веднъж месечно, но високосната 2020 година продължава да ни изумява и през октомври ще можем да наблюдаваме второ пълнолуние. Това пълнолуние ще бъде в знака на Телеца и се очаква да е едно от най-мощните и опасни.
Хората ще имат възможност на 31 октомври да наблюдават "Синя Луна". Всъщност, естественият спътник на Земята не се оцветява. Става дума за явление, което се случва приблизително на всеки две години и половина, когато в рамките на един месец са факт две пълнолуния. Нормално е да има само едно, уточняват експерти. Лунният цикъл, периодът, в който настъпват всички фази на Луната, се повтаря на всеки 29,5 дни. Ако се случи така, че пълнолунието настъпва в самото начало на месеца с 31 дни, тогава е вероятно да се появи второ пълнолуние.
За последно този феномен се наблюдава на 31 март 2018 г. Сега "Синя Луна" ще се появи на небето в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември.
За първи път определението се среща през 40-те години на миналия век, пише на уебсайта на НАСА. По това време "Алманахът на фермерите в Мейн" (най-надеждният източник за климата в продължение на почти 200 години) предлага дефиниция на "Синя Луна". Но тя е толкова объркана, че много астрономи имат трудности да я разберат.
За да обясни феномена на понятен език, списание Sky & Telescope през 1946 г. публикува статия, озаглавена "Веднъж на всяка синя Луна". Авторът Джеймс Хю Прует (1886-1955) цитира алманаха от 1937 г. в Мейн и уточнява: "Второто пълнолуние за един месец, както го тълкувам, се нарича "Синя Луна". Това не е вярно, уверява НАСА, но поне може да се разбере.
Луната, която ще се види на 31 октомври, не е с цвета на небето. Подобно явление се наблюдава след изригване на вулкан, както се случи през 1883 г., след земетресението на Кракатоа в Индонезия. Хората казвали, че почти всяка вечер Луната била синя. Със силата на изригването, подобно на 100-мегатонна ядрена бомба, облаци от пепел, чиито частици карат небесното тяло да изглежда в определен цветови нюанс, се издигат до върха на земната атмосфера.
Има съобщения и за синя Луна в Мексико през 1983 г., когато изригва вулканът Ел Чичон, и във Вашингтон през 1980 г., след голямата лава и много пепел вследствие на "събуждането" на Монте Санта Елена.

Дата на публикация: 30 октомври, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: In Blue and Mars г. Moon Синьо Синя Луна утре пълнолуние Oct. 2020 andromeda Мистично

Показване на още