Уникална "Синя Луна" вижте я утре вечер!!! don't miss blue moon 31 October 2020

"Синя Луна" вижте я утре вечер!!! don't miss blue moon 31 October 2020 В края на октомври 2020 г. ще имаме възможност да наблюдаваме последната "Синя Луна".Мистична Синя Луна на Хелоуин, енергиите се оплитат: какво ще донесе пълнолунието на всяка зодия
Ако в нощта на Хелоуин, обитавана от палави дечица с тиквени фенери, пияни вещици или просто от хора с грозни дрехи (неспазващи социална дистанция), погледнете към небето няма да видите зловеща синкава Луна. Пълнолунието се нарича Синьо, не защото Луната променя цвета си. Обикновено пълнолунието се случва веднъж месечно, но високосната 2020 година продължава да ни изумява и през октомври ще можем да наблюдаваме второ пълнолуние. Това пълнолуние ще бъде в знака на Телеца и се очаква да е едно от най-мощните и опасни.
Това е просто второто пълнолуние на октомври, което се пада в последния ден от месеца.
Защо Синя Луна
Разбира се, Луната, всъщност няма как да стане изведнъж "синя" вечерта на Хелоуин на 31 октомври. Този феномен е получил името си от английския израз "Веднъж на Синя Луна" (Once in a Blue Moon), т.е. - рядко или почти никога.
Последният път, когато светът е видял Луната в синьо-зелено е било преди около 130 години, когато е изригнал вулканът Кракатау, изхвърлил тонове частици във въздуха, които да придадат този специфичен оттенък. За да се получи този ефект е необходимо частиците в атмосферата да са с размер около един микрометър, което може да се случи и при големи пожари.

Във всеки случай, сините луни не се наричат така заради техния цвят и изглеждат като всяко друго пълнолуние.
Това е "допълнително" пълнолуние, което се наблюдава веднъж на две години и половина (средно 2,7154 години), когато в една година има вместо 12, 13 пълни луни. По принцип през всеки сезон има три пълнолуния. Терминът "синя луна" се прилага на третата луна в сезон с четири луни, по този начин се коригира времето за последния месец на един сезон. Тези сини луни са винаги около 21 февруари, май, август или ноември. Това се случва на всеки две до три години (седем пъти в цикъл от 19 години).

Този любопитен астрономически мем идва при нас чрез поредица от астрономически грешки през годините, които са проникнали в лексикона на съвременния наблюдател.
Грешката може да се проследи до статия от март 1946 г. в изданието от списание Sky & Telescope, която описва „Синята луна“ като второто пълнолуние за един месец.
Старото, още от 16-ти век, определение за Синя Луна е много по-сложно: „третото пълнолуние в астрономически сезон (от равноденствие до слънцестоене и обратно), който съдържа четири пълнолуния“. Тези сезони са равни по дължина, за разлика от астрономическите, които варират по дължина в зависимост от скоростта на Земята по своята елиптична орбита около слънцето.
Това наистина е странно правило. Легендата разказва, че това правило е възникнало от вече несъществуващия "Maine Farmers' Almanac" (Фермерски Алманах на Мейн), който обозначава тази трета Луна със синьо вместо с черно мастило. Това твърдение обаче остава непроверено.
Sky & Telescope пишат задълбочена статия за историята за Синята Луна през 2006 г., но по това време щетите вече са нанесени. Подобно на толкова много съвременни мемове с малко или никакво реално основание, интернет вдъхва нов живот на идеята, че Синята Луна е второто пълнолуние за един месец. Разбира се, това е свързано с ужаса на професионалните астрономи, които всъщност не седят в обсерваториите си по цели нощи, обсъждайки Синята Луна.

Дата на публикация: 30 октомври, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: miss Blue don't Moon Вижте october утре 31 2020 вечер!!! луна" "Синя

Показване на още