Днес е Димитровден 26.10.2020! Празнуваме Димитровден честит имен ден на именниците

Днес е Димитровден 26.10.2020! Празнуваме Димитровден честит имен ден на именниците.Днес е Димитровден! Празнуваме Димитровден честит имен ден на именниците 26.10.2020. Честит имен ден на Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димка, Димчо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a. Димитровден е народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски.
Той е роден през 3 век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.
Честит имен ден на Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димка, Димчо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.

Дата на публикация: 26 октомври, 2020
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: На днес Ден Честит Празнуваме имен Димитровден ИМЕННИЦИТЕ 26.10.2020!

Показване на още