Благовещение е! - 25 Март 2012 г. - Богородица

25 март 2012 г.
Днес е Благовещение! Дева Мария се превръща в майка на целия свят
В Този ден Архангел Гавраил, съобщаващ на Светата Дева Мария благата вест за това че тя ще роди Спасителят на всички хора на Земята.

Благовещение е празник на едно от най-великите чудеса на света - архангел Гавраил слиза на земята, за да каже на пресветата Богородица благата вест - ще роди син Божи. Затова и този ден - 25 март, е сред едни от най-важните християнски дати редом с Великден и Рождество Христово.

Православната традиция неотменно свързва вярата в Бог с почитта към неговата майка - застъпница на човешкия род. Според евангелския текст, на който се основава Благовещение, девойката Мария била известена в Назарет от небесния пратеник архангел Гавраил. “Не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус.” (Лука 1:26-31), чува Божията майка.

Приемайки мистичното майчинство, Мария се превръща в Богородица, в майка на целия свят. Празникът е и ден на очакването и се отбелязва 9 месеца преди Рождество.

В България той е свързан с много народни поверия. Някои казват, че на този ден през морето долитат кукувиците и лястовиците и донасят благата вест, че зимата си отива и идва пролетта. Затова на Благовец, както се нарича празникът у нас, всеки гледа да излезе от дома си сит и с пара в джоба, та ако го закука кукувица, да бъде през цялата година сит и богат. Вярва се, че на Благовещение от зимовищата си излизат змии и гущери. Затова още преди изгрев-слънце стопанките трябва да изметат къщата и двора, да ги обиколят три пъти, като дрънкат шумно с тенекии, и да викат: “Бягайте смокове, гущери, бълхи и жаби, че дядо Благовец иде с железния топуз.” На този ден дори най-силната отрова губела силата си и дори главата на змията ставала лековита.

От името на празника идват и други обичаи. Приема се, че раните зарастват бързо и затова точно тогава се пробиват ушите на малките момичета за обеци. Садят се и овошки, защото се вярва, че ще имат сладки плодове.

На Благовещение се ядат риба, обредна благовещенска пита и мед. Вярва се, че е добре човек да стане сутрин рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата. Каквото прави през този ден и както премине той, такава ще е и цялата година - спокойна или притеснена, весела или навъсена.

На Благовец имен ден имат Благовест, Благо, Блага, Благой, Блажко, Евангел, Вангел, Вангелина. За тях и за всички останали в. “24 часа” подарява икона с благословлението на патриарх Максим. На нея е изобразено как Дева Мария получава благата вест от архангел Гавраил. Иконата ще е подарък към дебелия съботен брой, ден преди самия празник.
(24часа)

Дата на публикация: 24 март, 2012
Категория: Хора и блогове
Ключови думи: е г. 2012 25 Март Благовещение Богордица

Показване на още