Учениците в Гърция на протест за повече мерки срещу COVID-19

Учениците в Гърция на протест за повече мерки срещу COVID-19 Учениците в Гърция продължават да протестират с искане за повече сигурност в условията на пандемия. Броят на окупираните училища се увеличава. Демонстрантите настояват за по-малобройни паралелки и тестове за всички. От утре започват и учителски протести.
Неделя е неучебен ден, но и днес протестите на учениците продължават. Пред окупираните класни стаи има групи ученици, които не позволяват никой да влезе дори в двора на училището. Плакати навсякъде с исканията им, които предизвикаха масово затваряне на гимназии в цялата страна.
Правителството очакваше, че строгите санкции, които въведе срещу недоволните ученици ще имат ефект, но това не се случи. Все повече училища са под окупация.
"Продължаваме с протестите", заявиха от националния ученически съвет. Подготвят се за нова демонстрация пред министерството на образованието.
От всички страни, родители и учители, предупреждават властта да не допусне същата грешка и отново да използва сълзотворен газ срещу учениците, както се случи преди дни.

"Незвинени отсъствия срещу протестите не решават проблема", заявяват педагози, родители и дори евродепутати.
А учениците искат просто правителството да си изпълни обещанията, коментират от опозицията: класове с 15 души, условия да спазват дистанция, безплатни предпазни маски и тест за коронавирус на всички. Преподавателите също започват от утре почасово спиране на работа срещу видеозаписите на уроците в клас.
Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНР

Дата на публикация: 4 октомври, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: повече На За срещу Гърция учениците протест Мерки COVID-19

Показване на още