Любопитно за култа към лисиците в Дуранкулак от преди 7 000 години

Любопитно за култа към лисиците в Дуранкулак от преди 7 000 години.Обитателите на акропола в Дуранкулашкото езеро са имали особен култ към лисиците, смятат учените, които продължават с проучването на древното селище. Те откриват необичайно много кости от лисици, а също и много амулети от зъби на лисици. Какво означава този култ и какви други доказателства за началото на разделението на труда намират в Дуранкулак?
Равни, широки, добре поддържани улици, просторни каменни жилища, властови център в дворцов палат. Нямаше да е толкова странно, ако не ставаше дума за истински град от времето на първите земеделци по земите ни.

Ако ви кажем, че този акропол е най-старият в Eвропа, няма да е пресилено. Достатъчно е да споменем, че този дворцов палат е строен преди 7 хиляди години.
Определено не е имало от кого да взаимстват. Нито правите улици, нито планировката на града.
"Всъщност, това е една от най-ярките характеристики на селището, на този населен пункт са широките, правите, подредените улици... Настилани са, чистени са, поправяни са, т.е. кметът се е грижил добре за тях", разкри д-р Владимир Славчев - съръководител на археологическите разкопки.
Толкова поддържани и чисти, че единствените находки от тях са няколко загубени мъниста. И затова с изненада открили върху една от уличките купища черепи и кости от крайници на лисици.
"Защото според нас самата лисица е била символ на някакъв неизвестен нам разбира се култ и те са я почитали. Неслучайно черепите са събирани, защото от тях са взимали зъбите от които си правили амулети. Като защита, като някаква хитрост, която да се предаде на човек", обясни д-р Иван Вайсов - съръководител на археологическите разкопки.
Сградата, която проучват археолозите в момента вероятно е била специализирана кухня, доставяла е храна на околните. Ивиците от подовите замазки през столетията подсказват края й.
"Последният, който е загинал при пожар, е покрит отгоре с въглени и пепел", обясни д-р Владимир Славчев.
Причините за пожара и загиването на къщите археолозите откриват в една от каменните къщи с необичайно дебел и стени.
"Много добре се вижда как тази стена се е сцепила на две и двете и половинки са се разсипали в двете различни посоки. Това може да се случи само когато има земен трус, който е вертикален", каза д-р Владимир Славчев.
Но не земетресението е сложило край на този древен град. Били са климатичните промени, станали причина Черно море да нахлуе навътре в сушата. Водата е скрила голяма част от тяхната история.

Дата на публикация: 4 октомври, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: от За 000 към Години Преди любопитно култа лисиците Дуранкулак

Показване на още