Покров на Пресвета Богородица!!! Кога Православната Църква чества празника Покров Богородичен - 1.10.2020 г

Кога Православната Църква чества празника Покров Богородичен - 1.10.2020 г
На 1 октомври православната църква отбелязва големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица.
Празникът възниква през Х век, за да се почете явяването на Божията майка в Константинопол. В църквата във Влахерна, по време на нощното бдение, част от хората видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя коленичила и останала в молитва дълго време. След това свалила покривалото си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие, но след появата на Богородица - опасността отминала.
Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от покривало - наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

Празникът Покров на Божията Майка се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.
Имен ден празнуват Анани и Анания.

Дата на публикация: 30 септември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: църква кога празника чества Покров Православната Богородичен 1.10.2020

Показване на още