Днес е денят на Съединението на България - Празник на Пловдив 6 септември 2020 г. - Поставяне на венци на площад Съединение

Днес е денят на Съединението на България - Празник на Пловдив 6 септември 2020 г. - Поставяне на венци на площад Съединение.Честит Ден на Съединението!
135 години от Съединението на България честваме днес. На 6 септември 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват, заявявайки пред целия свят, че няма да търпят да има граница между тях.
Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.
То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).
Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи, при който управлението на провинцията се поема от администрация, назначена от княза.
Със Съединението и успешната му защита се постига първият етап от националното обединение и ревизията на Берлинския договор.
То е олицетворение на победата на духа и волята за обединение на българите. Дух и воля, благодарение на които народът ни е оцелял и устоял на всички изпитания, войни и национални катастрофи.
Нека днес ни водят именно този дух и воля, защото само обединени можем да устоим на трудностите и да обезсилим опитите за разединение на обществото ни!

Дата на публикация: 6 септември, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: България На Празник днес г. денят Пловдив Венци септември съединение Съединението площад 2020 поставяне

Показване на още