Започна цялостна реконструкция на Старозагорската жп гара

Емблематичната Старозагорска жп гара, проектирана през 70-те години на 20-и век, ще придобие модерна визия след изпълнението на проект за цялостна реконструкция. Началото му беше поставено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчиев.

Сред официалните гости на церемонията бяха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Гергана Микова.

„В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата железопътна инфраструктура с цел гарантиране сигурността на пътниците, както и обновяване на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти“ – съобщи Красимир Папукчиев. Предвижда се гарата да разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

Според проекта е предвиден жълт цвят за фасадата на гаровия комплекс, но генералният директор на НКЖИ заяви, че ще се съобразят с желанието на старозагорци боята ще бъде зелена.

Реконструкцията на жп гарата в Стара Загора трябва да бъде реализирана за 24 месеца. Тя ще се извършва на етапи и няма да възпрепятства дейността по превоза на пътници. Стойността на проекта е близо 10 млн. лева.

Министър Росен Желязков съобщи, че след ремонта на гарата, ще бъдат създадени комфортни условия за пътуващите, а след три години България ще има железопътен транспорт по европейски стандарти и гарантиращ сигурност. „Най-важното е възможността за безпрепятствено преминаване, т.е. отпадане на прелези и надлези. Над 80 такива конфликтни точки ще бъдат премахнати. През 2023 г. по трасето Пловдив – Бургас ще се пътува със 160 км в час, а година и половина по-късно и между София – Бургас. В новия програмен период такава ще стане скоростта и от сръбската граница до Бургас.

- - -
Прочетете повече: https://www.infoz.bg
#infoz #StaraZagora

Дата на публикация: 4 август, 2020
Категория: Друго

Показване на още