Nazareth - Loved And Lost... prevod

Nazareth е шотландска рок група.
Набира световна популярност през 1970-те години, бидейки сред родоначалниците в стиловите направления на хард рока и хеви метъла.
Групата се формира през декемрви 1968 г. в Дънфърмлин, Шотландия, от пепелта на местната професионална група The Shadettes. Вокалист на групата е Дан Маккафърти, китара Мани Чарлтън (бивш член на Mark V и The Red Hawks), бас Пит Агню и барабани Даръл Суит. Взимат името си от първия ред на песента „The Weight“ на The Band („I pulled into Nazareth / Was feelin' about half past dead...“ – „Дойдох в Назарет/ и се чувствах почти умрял...“).
Местят се в Лондон през 1970 и издават едноименния си дебютен албум на следващата година. След като привличат вниманието към себе си с втория албум „Exercises“ (1972), Назарет издадват „Razamanaz“ в началото на 1973 г. От него излизат два хита оглавили британския Топ 10 „Broken Down Angel“ и „Bad Bad Boy“. В края на същата година е издаден и „Loud 'n' Proud“, от който излиза друг хит, този път кавър, на Джони Мичъл „This Flight Tonight“. Тогава излиза „Rampant“, който, въпреки че не съдържа хитове, е доста успешен. „My White Bicycle“, която е кавър на Tomorrow, не е включена в албум, но влиза в Топ 20 на Великобритания през 1975 г.
През 1979 г. втори китарист се присъединява към групата - Зал Клеминсън. Въпреки че записва само два албума с Назарет („No Mean City“ и „Malice in Wonderland“), той написва много песни за тях.
През 80-те и 90-те групата записва албуми и изнася концерти с различни състави.
Популярността им е най-голяма в Германия, където „Dream On“ става хит сингъл.
През 1999 г., докато са на турне в САЩ, барабаниста на групата Дарел Суит умира от съдечен удар. Той е заместен от сина на басиста Пийт Агню. През февруари 2008 г. е издаден нов албум от германския лейбъл Edel Entertainment, озаглавен „The Newz“. Албумът съдържа песни от едногодишното им турне по случай 40-годишнината на групата.

Членове на групата

Дан Маккафърти
Джими Мърисън
Пит Агню
Лий Агню

Бивши членове

китара: Мани Чарлтън, Зал Клеминсън, Били Ранкин
клавишни: Джон Лок, Били Ранкин, Рони Лихай
барабани:Дарел Суит

Дата на публикация: 27 юли, 2020
Категория: Друго

Показване на още