Демократична България с "рецепта" за рестарт на правовия ред и радикална модернизация на страната

“Предлагаме въвеждането на дистанционно гласуване. Ако управляващите институции нямат смелостта и експертността да въведат електронно гласуване - решение от 21 в., ние имаме законодателно предложение и в тази посока - гласуване по пощата. Това се прилага във всички развити демокрации от 19 в. Ако не можем да влезем в 21 в., поне да се възползваме от решенията, които са известни и се прилагат от 19 в.”

По отношение на предложението за въвеждане на пряка конституционна жалба, Иванов заяви:

“Предлагаме най-накрая българската конституция да стане инструмент за защита на правата на всеки конкретен гражданин и българският конституционен съд да престане да бъде форум или инструмент само на политическия елит.”


Той поясни, че въвеждането на пряка конституционна жалба ще означава всеки български гражданин да може да осъществява своите права пред конституционния съд и да може да прилага конституцията пряко.

По темата за създаването на анкетни комисии само от опозицията Иванов заяви:

“Това означава, че в следващия парламент опозицията ще има един много важен инструмент - да рестартира българския парламентаризъм, който в момента е сведен до нула. Искам да припомня, че преди две седмици поискахме целия парламент да бъде разпуснат, защото в него няма нито един депутат, който да е готов да задава въпроси на прокуратурата и това важи не само за управляващите, но и за опозицията.”

“Искаме, също така, чрез промяна в конституцията, да бъде въведена реална лустрация, за да бъдат прекратени всички онези отровни връзки между тоталитарното комунистическо минало и днешният политически живот на България, защото те не са прекратени. И днес виждаме, че почетен председател на българското задкулисие е Ахмед Доган, сътрудник на ДС, виждаме, че в управляващата партия и в нейната ПГ е човекът, който спря предишния опит за лустрацията в Конституционния съд, Георги Марков, също доносник от ДС, плодотворен такъв. Това трябва да бъде прекратено.”


“В името на такова мнозинство сме готови да разговаряме с всички проевропейски, легитимни формации в България. Нека всички, които се разпознават като проевропейски формации в страната, да отговорят къде се намират те по тези предложения. И това е разговорът, който има смисъл да се води. В името на тези цели искаме предсрочни парламентарни избори, на които да се явим с тази платформа, заедно с нашите икономическа и управленска програма за радикална модернизация на страната и да можем да рестартираме управлението на България.”


“Още днес настояваме вътрешният министър Младен Маринов да си подаде оставката! Ако той не подаде, министър -председателят да му я вземе и да я внесе в парламента! Млади хора бяха пребити в центъра на София и захвърлени по болниците, без да се съобщи на техните близки какво им е състоянието, защото били задържани. Това е безобразие!”

“В разследването “8-те джуджета има тежко компрометиращи факти, касаещи работата на МВР. Патрулки на МВР пазят мафиотите в България.”

Лидерът на ДСБ и съпредседател на “Демократична България” ген. Атанасов обяви, че днес до 18 ч. от Демократична България ще очакват оставката на вътрешния министър. Ако тя не бъде подадена, лидерите на обединението ще отидат заедно с поддръжници, за да я поискат още веднъж пред Министерство на вътрешните работи.


Пълния текст на предложенията за конституционна промяна и промяна в законодателството ще намерите тук: https://demokrati.bg/natsionalna-grazhdanska-initsiativa-za-demokratichna-balgariya/

Дата на публикация: 13 юли, 2020
Категория: Друго

Показване на още