Бойко Борисов - след решението за приемане на България в ERM II

Бойко Борисов - пресконференция след след решението за приемане на България в ERM II

Вижте как звучи - финансовите министри на държавите членки на еврозоната, не на мутрите и не на мафията, на най-белите страни в света. Голямо благодаря на Кристин Лагард за това, което направи. Час след нас влезе и Хърватия. Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутен механизъм. В процеса на вземане на това решение бе включена и Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след приемането на Бъглария в чакалнята на еврозоната.

Не мога да пропусна канцлера Меркел и президента Макрон. Седяхме по време на председателството на вечерята, която давахме на целия Европейски съвет. Искам много да им благодаря, както и на колегата Шарл Мишел и Доналд Туск. След вечерята седнахме с финансовия министър и тях двамата, те ни попитаха кой ни е най-големия приоритет, казах еврозоната. Защото когато си член на банковия съюз повече никой не може да казва теглих кешове и ги разнасях напред-назад, никой няма да прави финансови измами. Ние посоката я знаехме, вече сме там, коментира премиерът.

На всички, които подкрепиха България, надявам се и нашите съседи Румъния също да са там. И в същото време не се радваме, криво ни е, на тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно, това е нещо за десетилетия напред. Само след няколко месеца ще има избори, днес трябваше да сме заедно, цяла Европа в момента гърми, че българската банкова система е там, при белите държави. Цял ден се мъчим да покажем кой колко мрази, заяви Борисов.

Да ние е кеф, свършили сме огромна работа. Десетки колеги са се наредили от Европа да ни поздравят. Дали не можем да проявим малко мъдрост? Моето предложение, включително и към опозицията, е да се хванем, да работим, митингите да са в заводите и фабриките. Такава криза се задава, толкова тежки времена.

Нека оставим съдии и прокурори да си вършат работата, да не им даваме оценка. Когато ние сме единни, когато не си правим ние мръсотиите един на друг, България ще дръпне напред. Надяваме се да минат тези месеци и от другата година да почнем да качваме отново ръстът на икономиката, заяви Борисов.

Истински щях да бъда щастлив да седеше тук и президентът. Това е голям успех, всички медии в света ще го напишат днес. Да се радваме заедно с хърварите. Хората се радват за нас, а ние не се радваме, плашим с протести. Посланиците какви доклади пишат за нас? Стабилна държава, елате да инвестирате тук? Точно обратното. Има избори, народът ще ни подреди пак. Не се радвам истински на един успех, защото не сме заедно, разделена държава. Това не е моята държава, искам да видя единна и просперираща държава. Считате ли, че има нещо приятно да си премиер днес? И на президента не му завиждам, и неговата не е лесна. Това ли искаме – да се плашим всеки ден със затвор? Всеки от нас мисли, че прави нещо добро за народа си, каза още премиерът.
- - -
Прочетете повече: https://www.infoz.bg
#infoz #StaraZagora

Дата на публикация: 10 юли, 2020
Категория: Друго

Показване на още