Пламен Юруков: Пандемията отваря въможности за България, трябва да ги използваме

САЩ, Япония и ЕС изнасят производствата си от Китай, отваря се голяма ниша за България

Цените ще се повишат, надявам се да няма стагфлация

Трябва да се ориентираме кои производства ще бъдат изтеглени от Китай и как можем да привлечем част от тях у нас. Примерно в медицинските и фармацевтични отрасли. Текстилната ни индустрия също може да се разшири още. Най-вече, нужни са инвестиции в професионалното обучение, в задържането на работещите тук и привличането на хора от българските диаспори в чужбина – в Украйна, Молдова, Казахстан – имаме обща религия и близка култура. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Пламен Юруков, бивш председател на СДС и настоящ член на НС на партията.

За постигане на добрите ефекти е необходимо добро прогнозиране. След това трябва да се създаде инфраструктура за отделните производства, които да приемем у нас. Под инфраструктура освен пътища, енергоизточници и комуникации, разбирам още правна рамка, обучение. Тези мерки са описани в учебниците.

Никой не чака. Може да се помисли и за кооперации със съседните държави. Европейските институции също са насреща. Пандемията отваря възможности за България, които трябва да се използват.

Ако няма допълнителни усложнения с коронавируса, догодина има повишение на цените, но се надявам да няма свиване на производството, като през 2009-2010 г., когато се получи стагфлация.

Дата на публикация: 5 юни, 2020
Категория: Друго

Показване на още