Тъмните му материи I (His Dark Materials I)

"Тъмните му материи" ни припомня приказния елемент във фентъзи сериалите . "Тъмните му материи" (His Dark Materials) е приятно напомняне, че "фентъзи сериал" не означава задължително борба за трон, гола плът и насилие.

Новата продукция на HBO и BBC ни подсеща за значимостта на приказния елемент в тези истории. Не само с това, че главният герой е младо момиче на прага на изпълнено с изненади пътешествия, но и с това, че рисува на екран едно грабващо, магическо подобие на нашия свят.

Такова, което хем може да ти се прииска наистина да посетиш, воден едва ли не от детско любопитство, хем те отказва от тази идея със своята мрачна страна и не по-малко сериозни конфликти.

Сериалът, чиито първи сезон има осем епизода, е базиран на едноименните книги на писателя Филип Пулман, които, макар и рекламирани като за тийнейджъри, нито са писани за конкретна публика, нито могат наистина да бъдат вкарани в подобни граници. Същото важи и за сериала по тях.

Все пак трейлърът на "Тъмните му материи" ни обещава повече мрак, предателства и дори бронирани полярни мечки, но първият епизод е по-скоро прелюдия на всичко това.

Голяма част от него е отделена на това да ни запознае със света, в който се развива действието. Една алтернативна Земя, в много отношения изключително сходна с нашата. Разликите обаче са в детайлите - като прокрадващите се стиймпънк елементи, изразяващи се например в това, че хората пътуват с гигантски метални дирижабли.

Най-съществената разлика обаче е в душите. В "Тъмните му материи" душите на хората имат своя материална форма - т.нар. деймон. Става дума за същества, които придружават човек от раждането до смъртта му и имат формата на определено животно. Една в началото трудна за възприемане идея, с която обаче бързо се свиква и която дава множество възможности занапред.САЩ; Сериалът проследява Лира – наглед обикновено момиче в необикновен свят. Тя тръгва да търси отвлечен приятел, но разкрива зловещ заговор за крадене на деца. Така решава да разреши загадката, наречена Прашеца.

Дата на публикация: 28 април, 2020
Категория: Хоби и развлечения
Ключови думи: На За момиче ДА така Търси но приятел наречена Тя Необикновен Сериалът крадене Отвлечен разкрива решава тръгва проследява Загадката обикновено разреши заговор Зловещ Лира деца. САЩ; наглед свят. Прашеца.

Показване на още