12 Април 2020 - Цветница е! Честит Имен Ден с Песен - Когато Люляците Замиришат - Днес празнуват всички, носещи име на цвете

12 Април 2020 - Цветница е! Честит Имен Ден с Песен - Когато Люляците Замиришат - Днес празнуват всички, носещи име на цвете. От днес - Лазаровден, за православните християни започва поредица от важни дни, предшестващи най-големия празник - Великден. По настояване на Светия Синод храмовете в България ще останат отворени, за разлика от други европейски държави, където богослуженията се извършват при закрити врата заради опасността от разпространение на COVID-19. Това ще става при спазване на поредица от ограничения, чиято цел е да се избегне опасността както за миряните, така и за свещенослужителите, тъй като пикът на заразата от коронавируса в страната се очаква тъкмо около и след Великден.
Властите призоваха хората да ходят в църквите за празниците, само ако е крайно необходимо, а в останалите случаи да отправят молитви пред домашните икони. Някои от митрополитите - като русенския Наум, се обърнаха към миряните да се въздържат от посещение в храмовете, а там да пристъпват само хората, които ще приемат причастие след Великденския пост и след изповед.
Детайли от мерките все още се уточняват, като се взимат предвид спецификите на храмовете на различни места. "Дневник" обобщава известните правила, които ще вярващите ще трябва да спазват в следващите десет дни, ако решат да присъстват на богослужение или да запалят свещ.
Пред храма
Полицията ще охранява всички около 4000 православни храма, манастири и църкви по време на предстоящите празници, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той уточни, че храмовете "ще бъдат третирани като други обекти, които се посещават от много хора - големите хранителни вериги, аптеки и други места, на които е необходимо хората да отидат".
Мариян Стоядинов, богослов: Държавата може да си позволи да забрани достъпа до храма, църквата - не

Дата на публикация: 12 април, 2020
Субтитри от: mentos
Категория: Музика
Ключови думи: Песен На Всички днес Ден 12 име когато Цвете Честит празнуват имен замиришат е! цветница АПРИЛ 2020 Люляците носещи

Показване на още