Светът в търсене на ваксина срещу covid-19

Светът в търсене на ваксина срещу covid-19.Одобрено е разработването на ваксина на БАН срещу COVID-19 Институтът "Пастьор" ще финансира проект на български учени за създаването на ваксина срещу COVID-19.

Идеята на учените от БАН и Медицинския университет в София е да намерят онези участъци от вируса, които ще бъдат най-добре разпознати от балканските народи.

Учените започват работа веднага, но техният прототип може да бъде готов до една година. За целите на клиничните проучвания ще се използват ГМО лабораторни мишки с човешки рецептори.

Освен цялата генетична информация, вече се знаят и всички протеини, които новият вирус синтезира и ролята им.

Още повече - вече е ясна посоката и скоростта на техните промени - резултат на адаптацията на вируса към човек. И чак сега си струва учените да заложат своите капани. От института "Пастьор" изглежда са харесали идеята на нашите учени.

Доц. Андрей Чорбанов - Лаборатория по експериментална имунология към БАН: Нашата идея е да намерим такива участъци от коронавируса, които са идентични с участъци от предишни коронавируси. Открита е много голяма хомология между този вирус и предишните които вече минаха като пандемии.

Или онези участъци от вируса, които не се променят, за да може разработената ваксина да е актуална по-дълго време. На това търсене са посветени всички учени, но за разлика от останалите, ние няма да се целим в най-видимата част - шипчетата или както още ги наричат спайковете на вируса.

Доц. Андрей Чорбанов - Лаборатория по експериментална имунология към БАН: Всички се хвърлят на спайк протеина, защото той действително е най-голямата мишена обаче пък той най-много мутира

Екипът ще търси структурни протеини от вътрешността на вируса. Хем търпят по слаб мутационен натиск, хем имат достатъчен потенциал да събудят имунен отговор.

Доц. Андрей Чорбанов - Лаборатория по експериментална имунология към БАН: Защо когато вирусът проникне в клетката клетката буквално го смила и го представя на имунната система като отделни негови компоненти. Така че дори да бъде във вътрешността на вируса този протеин, той ще бъде представен във вътрешността на иммунната система.
Разработката на учените е ценна и заради втората важна селекция - да бъде добре възприемана от балканската популация.

Дата на публикация: 10 април, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: На срещу светът търсене ваксина COVID-19

Показване на още