Проектът "Балканска федерация" - епизод на ИСТОРИЯ.BG (2018) ЪѪѢ

#ПроектътБалканскаФедерация #Югославия #историябг
Първият български общественик, който открива потенциала на федеративната идея, е д-р Иван Селимински. Той казва: "Както малкият капитал се конкурира с големия, като се увеличава чрез сдружаване, така и малките държави и народи се освобождават от опекунството и от алчността на по-големите чрез конфедерация."

Търсим отговора на въпроса: Мисия невъзможна ли идеята за сдружаване на балканските народи, която възниква още в края на 19 век и живее до средата на 20 век?

Идеите за федерализация раждат огромни и надежди, но и много разочарования. Те не се реализират заради национализма и са въпрос на конюктура, какъвто е случаят с Българо-югославянската федерация. Балканската федерация е много примамлива идея през 19 век, защото обединението на младите нации на балканите би им дало възможност да се самоуправляват, да развиват по-бързо и ефективно. В средата на 20 век, когато се обсъжда идеята за Южнославянска федерация - от Югославия и България, това е отново в търсене на решение за Балканите, но след Втората световна война. Тогава се смесват проектите на местни мислители от 19 век и проекти на политици от Големите сили - СССР и Великобритания. Още през 1941-42 г. Чърчил замисля система от федерации в Европа: Скандинавска, Централноевропейска и Балканска. Активна роля в опита за федерализиране на Балканите играе Сталин. Основна причина за неуспеха на федерализацията са споровете по т. нар. Македонския въпрос, както и противоборството между Сталин и Тито.

ЪѪѢ

Дата на публикация: 9 април, 2020
Категория: Друго

Показване на още