България дарява на Северна Македония 100 защитни облекла за македонските лекари на първа линия

България дарява на Северна Македония 100 защитни облекла за македонските лекари на първа линия.Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Националния оперативен щаб да се помисли как да бъдат отворени парковете за разходка на хората, както и достъпът до планините покрай градовете. Условието му е да се спазва някаква дисциплина, такава, че да няма струпвания на хора. В момента глобата за разходка на чист въздух в градските градини е в размер на 300 лв., а достъпът им е ограничен с полицейски ленти.
"Да предложат какъв ред и дисциплина да създадем, така че без да изпуснем ситуацията, да можем да ползваме планините покрай големите градове, парковете, но да не създадем това масово струпваме", обясни Борисов.
Той съобщи, че утре му предстои среща с патриарха и Светия синод за мерките да се избегнат струпвания на много хора в църквите по предстоящите празници. Той вече е разговарял с някои от митрополитите и добави, че истински разчита на тях, защото "нашите владици са много интелигентни и съзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно". "Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим", добави Борисов. Той подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците.
В отговор на въпрос за това, че в някои европейски страни вече се готвят да свалят ограниченията, Борисов репликира: "Това, което в Австрия се приема за разхлабваща мярка, е да се отворят магазинчетата. При нас са отворени".

Дата на публикация: 8 април, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: България Македония На За 100 първа линия северна Лекари дарява Защитни облекла македонските

Показване на още