Самоосигуряващите се имат право на безлихвени кредити! Научете как!

Самоосигуряващите се имат право на безлихвени кредити.10 милиарда лева ще е лимитът за поемане на нов дълг за 2020 година. Това предвижда актуализацията на бюджета, приета от депутатите на извънредно заседание късно снощи. Българската банка за развитие ще бъде капитализирана със 700 милиона лева. Беше отхвърлено искането на БСП всеки самоосигуряващ се и човек, останал без доходи в неплатен отпуск заради кризата с Covid-19, да получи една минимална работна заплата и да му бъдат платени осигуровките върху нея.
Самоосигуряващите се имат право на безлихвени кредити по схемата на Банката за развитие, които ще се предоставят от търговските банки, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. До вчера се обсъждаше вариант мярката да е валидна единствено само за хората в неплатен отпуск, припомни Стоянова и описа параметрите на заемите.
"Имат възможност за три месеца да получат по 1 500 лева заем, който ще бъде безлихвен, лихвата я плаща държавата и ще бъде гратисен период пет години".

Промени в схемата 60 към 40 като вместо първоначалния вариант, при който държавата предлагаше само за 60 процента от работната заплата, сега тя обхваща и осигурителната тежест, която в друго време се плаща от работодателя. От левицата се усъмниха в ефективността на мярката, макар и актуализирана, и предложиха всеки останал без доходи, независимо дали е самоосигуряващ се ,или е в неплатен отпуск, да получи помощ, но тя бе оспорена от финансовия министър Владислав Горанов, който сподели.

"Тезата е, че сме в началото на една непредвидима по мащаби и продължителност криза, дай Боже да е по-кратка, в която в момента за подобен социален експеримент сякаш още не е дошла".
Безработицата ще достигне десет процента до края на годината, предупреди Георги Гьоков от левицата, което е далеч над негативния сценарий на правителството.
"С различни допускания и моя експертна оценка смятам, че до края на годината броят на безработните у нас ще достигне до 325-350 хиляди".

Дата на публикация: 7 април, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: се На имат право кредити Самоосигуряващите безлихвени

Показване на още