Българско ноу-хау безконтактни доставки на обеззаразени храни в битката срещу COVID-19

Българско ноу-хау безконтактни доставки на обеззаразени храни в битката срещу COVID-19
Българският инженер-химик Пламен Захариев е разработил ноу-хау за безконтактна доставка на обеззаразени храни у дома. Как се случва всичко това? И кои бизнеси могат да се възползват от тази иновация. Българският инженер-химик Пламен Захариев е разработил ноу-хау за безконтактна доставка на обеззаразени храни у дома. Как се случва всичко това? И кои бизнеси могат да се възползват от тази иновация. Отговорите на въпросите на БГНЕС дава авторът на разработката.

“Това е един проект, който е в инженерна фаза. Това е една нова технология за онлайн магазините, които могат да доставят напълно обеззаразени храни, консумативи за бита, лекарства и безконтактно плащане“, обяснява Захариев и добавя, че това не само ще повиши качеството на работа на онлайн магазините, но по този начин те ще могат да отговорят и на изискванията на хората, които търсят вариант да се снабдяват със стоки, без да се излагат на риск от заразяване с COVID-19.

Той е твърдо убеден, че чрез тази нова технология България ще се пребори с коронавируса, както и че тя ще помогне в битката с епидемии и пандемии, които ни предстоят.

Още новини от България и света четете тук

“В един онлайн магазин имаме типичен производствен процес в крайната фаза на едно производство - пакетиране, разфасоване, пак пакетиране, етикиране. Да си го представим като един производствен цех, който е напълно изолиран от външния свят. Стоката, която постъпва в склада на цеха, постъпва напълно безконтактно. Още на входа се обеззаразява. След това, на втория етап, вътре при разфасоването и обработката на отделните поръчки отново всяка една индивидуална опаковка се обеззаразява. Третият етап е на изхода – тази цяла опаковка, която е събрана в херметично залепен полиетиленов плик отново се обеззаразява и отива безконтактно до куриера“, посочва Захариев стъпките на процеса.

Авторът на разработката обяснява, че при доставката на пратката, клиентът получава съобщение, че поръчката е пред вратата му.

“Отваря вратата и дори не вижда куриера. Човекът може да вземе плика с домашни ръкавици, въпреки че пликът е обеззаразен, отива до чешмата и го измива под течаща вода със сапун, след което го разрязва и вади от него обеззаразените продукти“, пояснява той.

Според Захариев по този начин човек ще може спокойно да живее в дома си без да го напуска и без опасност от риска да пренесе заразата в дома си.

Той акцентира и на един много важен факт, а именно, че няма да са необходими маски, ако тази иновация бъде внедрена в онлайн магазините. Разработчикът призовава държавата да помисли доколко ефективна защита дават маските и дали си струва да се харчат такива колосални суми за предпазни средства, които се използват за кратко време. Вместо това предлага държавата да инвестира в тази разработка като по този начин ще се постигнат няколко ефекта – ще се елиминира създаването на нови потенциални зони за разпространение на зараза, до които водят изхвърлените маски; второ – ще повиши сигурността на населението като сведе до минимум разпространението на коронавирса и трето – ще подкрепи малкия и среден бизнес, на когото принадлежат онлайн магазините.

“За 2 млн. лв. може да създадем 10-тина онлайн магазина, които да предложат тази услуга. В момента държавата насочва средства за маски. Ако насочи за закупуването на маски 2 млн. лв. и предположим, че купува една маска за 30 ст., това означава, че ще купи 6 млн. маски. Тези маски ще бъдат изхвърлени на боклука след два дни“, изчислява инженер-химикът и уточнява, че оборудването на един онлайн магазин струва между 80 000 и 150 000 лв.

Той е убеден, че тази система ще продължи да работи и след отмяната на извънредното положение като същевременно ще повиши качеството на предоставяната услуга от този вид магазини. Пламен Захариев подчертава, че сегашната пандемия няма да е последната и такива се очакват и в бъдеще, така че тази инвестиция е за години напред в бъдеще време. Затова средствата, които сега държавата дава за маски е по-подходящо да се инвестират в технология, която елиминира разпространението на коронавируса в България като гарантира на хората, останали у дома, спокойствие и редовно безконтактна доставка на обеззаразени хранителни продукти, стоки за бита и лекарства.

Дата на публикация: 7 април, 2020
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: На срещу храни битката българско доставки COVID-19 ноу-хау безконтактни обеззаразени

Показване на още