ФИРМА ФАНТОМ ИЗТЕГЛИЛА 75 МЛН. ЛВ. КРЕДИТ ОТ ББР (07.04.2020)

ФИРМА ФАНТОМ ИЗТЕГЛИ 75 МЛН. ЛВ. КРЕДИТ ОТ ББР (07.04.2020)
Разпределя ли Българската банка за развитие почтено, прозрачно и справедливо средства от трезора си?
Както е известно държавата отпуска 500 млн лева на тази банка, която пък трябва да да подпомогне с тях малки и средни фирми, пострадали тежко от пандемията COVID-19.
Ето и поводът за съмненията: Българската банка за развитие е кредитирала със 75 млн. лв. целево фирмата "Свети Георги груп" - специализирана в събиране на лоши кредити. През миналата година дружеството е изкупило пакет от над 530 млн. лв. лоши кредити от Първа Инвестиционна Банка.
На 26 март, или около две седмици след началото на извънредното положение, ръководената от Стоян Мавродиев Българска банка за развитие, чиято мисия е приоритетно да финансира малки и средни предприятия, отпуска пореден единичен голям заем - този път за над 75 млн. лв. Кредитополучател е "Свети Георги груп" - дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп". Последната е известна на хиляди българи, получавали предупредително - заплашителни писма, вече вероятно е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.
Сегашната сделка е за необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка. Заемът, отпуснат от ББР, е за 10 г. с лихва от 3,5% плюс 3-месечен Euribor, като не може да е по-ниска от 4 на сто, съобщи в. "Капитал".

Дата на публикация: 7 април, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: от млн. лв. кредит 75 изтегли фирма фантом ББР (07.04.2020)

Показване на още