Доц. Валери Колев: В България най-сетне специалистите са на преден план

Историята ни не познава правителство, което да не се е опитало да осребри бедствия и кризи

Обществото се дразни, когато човек се изказва извън тясната си специализация

Всички спомени за войните говорят, че това са едни от златните варианти за обогатяване на чиновници. И държавните земи, и снабдяването на армията, и държавните поръчки – това са най-лесните начини за усвояване на държавни пари от близки до режима хора. Например Стефан Стамболов по време на Освободителната война е доста замесен в снабдяването на руската армия. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ историкът доц. Валери Колев по темата за управлението на природни и обществени бедствия в най-новата ни история.
В интервюто доц. Колев каза още:
Хубаво е да се слушат специалистите и от тази гледна точка това, което се случва сега в България е добро – най-сетне те са извадени на преден план.
Появата на генерал с пагони и свещеник с расо също дразни, а когато човек се изказва извън тясната си специализация – още повече.

У нас например се оказа, че нещата с коронавируса вървят доста по-добре и по-навременно, отколкото в големи и развити европейски държави. Великобритания е точно в състоянието на Италия, когато избухваше заразата при тях.
Жертвите на Испанската болест през 1918 г. са между 80 и 100 млн. Ако ги сравним с жертвите от Първата световна война, те са в пъти повече. Интересно, Испания тогава не е протестирала за названието на грипа, както Китай сега.
Чирпанското земетресение от 1928 г. е несравнимо със сегашните скали на измерване на земетресенията. Изчезват не само сгради,а и инфраструктура – пътища, жп линии, напоителни канали.

Дата на публикация: 3 април, 2020
Категория: Друго

Показване на още