Stay Home. Save Lives Коронавирус съвети как да разпознаем коронавирус! Симптоми на Ковид-19 (коронавирус)

Stay Home. Save Lives. Коронавирус съвети как да разпознаем коронавирус! Симптоми на Ковид-19 (коронавирус)
Коронавирус (COVID-19): Какво трябва да знаят родителите
Как да предпазим децата и себе си
България

Какво представлява новият коронавирус?

CoV е нов щам на коронавирус. Заболяването, което за пръв път беше идентифицирано в Ухан, Китай, беше наречено коронавирус 2019 (COVID-19). COVID-19 e нов вирус, свързан със същото семейство вируси като Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и някои видове настинки.

Как се разпространява COVID-19?

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Какви са симптомите на коронавируса?

Симптомите включват висока температура, кашлица и недостиг на въздух. При по-тежките случаи инфекцията може да причини пневмония или затруднения в дишането. По-рядко заболяването може да има фатален изход.

Симптомите са подобни на тези при грип или обикновена настинка, които са доста по-често срещани от COVID-19. Ето защо са необходими изследвания, за да се потвърди, че някой е заразен с COVID-19. Важно е да се запомни, че ключовите превантивни мерки са същите – често миене на ръцете и респираторна хигиена – при кашлица или кихане закривайте лицето си със сгънат лакът или с хартиена кърпичка, след което я изхвърлете в затворен кош за боклук.

Как да избегнем риска от инфекция?

Ето 2 предпазни мерки, които вие и вашето семейство може да предприемете, за да избегнете заразяване:

Мийте ръцете си често, като използвате сапун и вода или гел за ръце на алкохолна основа
Избягвайте близък контакт с хора, които имат симптоми на настинка и грип

Трябва ли да нося медицинска маска?

Използването на медицинска маска се препоръчва, ако имате респираторни симптоми (кашлица или кихане), за да предпазите околните. Ако нямате симптоми, няма нужда да носите маска.

Ако се носи маска, тя трябва да се постави правилно, за да се гарантира нейната ефективност и за да се избегне рискът от предаване на вируса.

Само носенето на маска не е достатъчно за спирането на инфекцията. То трябва да се съчетава с често миене на ръцете, покриване на лицето при кихане и кашляне и избягване на близък контакт с всеки, който има симптоми на настика или грип (кашляне, кихане, висока температура).

Отидете на лекар, ако имате висока температура, кашляте или изпитвате затруднения в дишането

Засяга ли COVID-19 децата?
Вирусът е нов и все още не знаем достатъчно по какъв начин засяга децата или бременните жени. Знаем, че е възможно хора от всички възрасти да се заразят с вируса, но досега има относително малко случаи на COVID-19 сред деца. Вирусът може да доведе до фатален изход в редки случаи, досега основно сред възрастни хора с налични здравословни проблеми.

Дата на публикация: 3 април, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: На Как ДА разпознаем съвети симптоми Коронавирус коронавирус! Ковид-19 (коронавирус)

Показване на още