ОСТЪР ОТЗВУК ОТ МОНОЛОЗИТЕ НА БОРИСОВ (25-03-2020)

Както ви съобщихме в новините на Българска свободна телевизия - след въвеждането на извънредно положение, правителството най-после огласи, че ще отпусне компенсиращи кризата средства - става дума за 4 и половина милиарда лева. Половин милиард от тях - за лекари, военни и МВР. Хората в неплатен отпуск ще могат да вземат до 1500 лева безлихвен кредит. "Ако трябва ще влезем в дълг", предупреди премиерът.

Отзвукът беше остър и многогласов. Пиар мениджърът на Българската стопанска камара Ани Алашка написа:
От телевизора беше съобщено официално на целокупното народонаселение, че държавата ще ДАДЕ едни пари на бизнеса, а той, бизнесът да си прави сметката и да не съкращава работници. Ако някой е съкратен, да ходи и да си търси парите от бизнеса, защото той, бизнесът е ПОЛУЧИЛ едни държавни пари. Да де, ама, не били компютри, а - компоти.
И АНИ АЛАШКА ДОПЪЛВА:
И нямало да дадат едни пари на "бизнеса", а ще дадат едни пари:
1. На ОПРЕДЕЛЕНИ (малко на брой) сектори, при това не на всички работодатели от тези сектори, а и не 100%, а 60% от заплатите, пък за останалите 40% и за осигуровките работодателите да се оправят някак си. Па и ще ги дадат за 1 месец срещу условието в следващите три месеца да няма ни един съкратен във фирмата Х.
2. На ЕДНА БАНКА, която макар и държавна, знаем основно чий бизнес обслужва (обществена тайна е, дет`се вика).
Та, много хубаво се леят от телевизора, ама, тия, дето се леят, да пообиколят малко предприятията и да видят за какъв ужас иде реч.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА СТОПАНСКА КАМАРА ДОПЪЛВАТ:
Видно управлението няма намерение по НИКАКЪВ начин да подкрепи реалния бизнес.

А известният столичен общинар Борис Бонев, който постигна впечатляващ резултат на местните избори, написа:
Борисов е срам за България. Когато премиер обявява икономически мерки, той задължително трябва да бъде конкретен, стегнат и вдъхващ доверие. Вместо това, първите 13 минути от изказването му преминаха в това да ни се кара. През последните седмици бяхме свидетели на обръщения на истински държавници към нациите им. Дори вчерашното обръщение на Борис Джонсън беше в рамките на 5 минути и всяка дума отправяше ясно послание към британците. Там нямаше сравнения с Роналдо, но имаше уверение, че нацията ще се справи. И за слепите трябва вече да стане ясно, че ни управляват неадекватни и неуки хора.
ИЗВЕСТНИЯТ ЖУРНАЛИСТ Иван Бакалов пък обобщи:
Защо на Борисов му викат Пунта Мара? Бил му стар прякор... Ето защо. Той обяви, че правителството "мобилизира 4,5 млрд. ресурс" за помощи за фирми и хора.
Да ги смятаме:
- 500 млн. лв на ББР (банката най-щедра към Пеевски) - за гаранции по кредити, за които ще кандидатстват фирми.
- 200 млн. лева за гаранции по безлихвени кредити до 1500 лв., за които могат да кандидатстват останали без работа. Ще ги връщат, разбира се.
И още, и още числа дава Иван Бакалов, като за сравнение пише:
...Гърция, страната с най-голям дефицит, отпусна общо 13,8 млрд., пари в брой на човек, на фирми, покрива сметки. Испания отпуска 200 млрд. евро, покрива всичко...
Така стигаме до карикатурата на Чавдар Николов, породена от загатната ревност на премиера към високия рейтинг на ген. Проф. Мутафчийски, която сякаш обобщава всичко.

Дата на публикация: 26 март, 2020
Категория: Друго

Показване на още