Нов вирус уби мъж в автобус Китай 24 март 2020 (Хантавирус) Man in China hantavirus

Нов вирус уби мъж в Китай 24 март 2020 Man in China hantavirus .
Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус в понеделник, съобщи БНР
Той е бил тестван позитивно за хантавирус. Останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани и резултатите все още не са известни.
Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство, и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.
ЗАРАЗАТА НЕ СЕ ПРЕДАВА ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК, А ПРИ ВДИШВАНЕ НА ЕКСТРЕМЕНТИ ОТ ГРИЗАЧИ, подчертават от СЗО.
Хантавирусите са сравнително новооткрит род вируси: първите описани случаи на ХТБС са от Корейската война в началото на 1950-те. През 1993 г. е регистрирана нова болест, зад която стои член на рода на хантавирусите – Хантавирусен сърдечно-белодробен синдром (ХСБС). Причинителят е наречен вирус Син Номбре (на испански: Virus Sin Nombre – „Вирусът без име“) и открит в Ню Мексико и другите щати от Четирите ъгъла: Аризона, Юта, Колорадо. Този вирус е и вероятен причинител на епидемиите през 16 век, които са убили ацтеките.
Междувременно общият брой на заразените в Китай с коронавируса Covid-19 достигна 81 171, като през последните 24 часа са регистрирани 78 нови случая. Броят на смъртните случаи пък се увеличи със 7 и достигна 3 277.
Националната здравна комисия на страната (NHC) посочи, че в китайската провинция Хубей, от където тръгна заразата с коронавирус, е отчете само едни случай през последните 24 часа.
Здравната комисия в китайската провинция Хубей обяви, че ограниченията за пътуване в и извън района ще бъдат премахнати на 25 март, тъй като през последните няколко седмици има рязко намаляване на броя на инфекции.
Отмяната на ограниченията в района обаче изключват град Ухан, откъдето произхожда смъртоносния коронавирус, като градът ще трябва да остане в режим на карантина до 8 април.

Дата на публикация: 24 март, 2020
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: In Man мъж нов 24 Китай Автобус уби china вирус Март 2020 (Хантавирус) hantavirus

Показване на още