Пролетен сезон е вече вън 2020 ! Google Doodle celebrates Spring 2020 (Northern Hemisphere) 19 March 2020

Пролетен сезон е вече вън 2020 ! Google Doodle celebrates Spring 2020 (Northern Hemisphere) 19 March 2020 Пролет на 2020 г. (Северно полукълбо) През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, природата се връща към активен живот.

През 2020 г. астрономическата пролет (равноденствие) в северното полукълбо започва на 20 март в 05:49 часа българско време.[1]

Причини
Пролетно равноденствие, наблюдавано от праисторическия обект на Пицо Венто във Фондакели-Фантина в Сицилия

Пролетта, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23,5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. В деня на пролетно равноденствие (пролетната равноденствена точка е през март за северното и през септември за южното полукълбо) директните слънчеви лъчи падащи под ъгъл от 90° пресичат т.нар. небесен екватор и навлизат в северното или южното полукълбо (съответно март/септември). Вследствие на това лъчите на Слънцето падащи върху земната повърхност увеличават ъгъла си, слънчевото греене нараства значително. Слънчевите лъчи започват да падат по-вертикално (под по-голям ъгъл), като това води до увеличаване на енергията, с която се нагрява земната повърхност и океаните. В района зад полярния кръг Слънцето изгрява, с което се намалява и прекратява загубата на топлина в Космоса от това полукълбо.

Дата на публикация: 19 март, 2020
Категория: Пътуване и събития
Ключови думи: Google Сезон Вече 19 March spring Doodle Пролетен Вън 2020 celebrates (Northern Hemisphere)

Показване на още