Ето как изглежда земетресение с магнитут 9 по Рихтер! Земетресение с магнитуд 9 е невъзможно за територията на България

Проф. Димчо Солаков, сеизмолог: Земетресение с магнитуд 9 е невъзможно за територията на България Ето как изглежда земетресение с магнитут 9 по Рихтер! Great East Japan.София. Земетресение с магнитуд 9 е невъзможно за територията на България. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ сеизмологът от Българската академия на науките /БАН/ проф. Димчо Солаков. Земетресенията от последните дни в Своге и Садово се дължат на сеизмичният процес на територията на страната, обясни той, като уточни, че в тях няма нищо необичайно. „Общо взето, слаби земетресения стават често, силните са по-нарядко.“, допълни проф. Солаков. По думите му не може да се говори за повишена сеизмична активност. Сеизмологът отрече и слуховете за силно земетресение с магнитуд 9 на 6 март.
„Магнитутът, който е обявен, доколкото разбрах 9, е малко несериозно за нашата държава. При нас националните земетресения са между 7 и 7,5. Земетресение с магнитут 9 става по контакта на тектонските плочи. Ние не сме такъв контакт, така че такова земетресение е невъзможно на нашата територия.“

Дата на публикация: 5 март, 2020
Субтитри от: mentos
Категория: Новини
Ключови думи: България japan На по За Как Ето East изглежда GREAT територията Невъзможно Земетресение магнитуд магнитут Рихтер!

Показване на още