Вижте как се отглеждат пъдпъдъчета! Основни правила при отглеждане на пъдпъдъци

Вижте как се отглеждат пъдпъдъчета. Основни правила при отглеждане на пъдпъдъци .Отглеждането на пъдпъдъци е не по-трудно от отглеждане на други домашни птици. Неголям брой може да се отглежда дори в града, например в клетка за папагали. Но за да получаваме редовно пъдпъдъчи яйца е нужно да се знаят някои правила. Пъдпъдъците са взискателни към температурата, светлината, а също и към режима на хранене. Храната трябва да е качествена, с балансирано високо съдържание на белтък.
Изисквания за помещението където ще се отглеждат пъдпъдъците
В помещението където ще се поставят клетките винаги трябва да се подържа температура 19-22 С. Вентилацията трябва да осигурява достатъчно коичество свеж въздух – на 1 кг жива маса са необходими 1,5-5 куб.м. При това не трябва да има течение. Пъдпъдъците а особено уязвими от студения въздух, при което рязко се снижава продуктивността. При течение се получава обезперяване на птиците. Специалистите препоръчват помещенията в които се гледат да нямат прозорци
Как да бъде осветено помещението ?
Едно от ключовите изисквания за стабилно яйценосене и висока жизнеспособност на пъдпъдъците е продължителността на светлата част от деня. Ярката светлина дразни птиците, те стават нервни и възбудени, започват да се кълвът дори до смърт. Затова при отглеждането на пъдпъдъци се използва основно изкуствена светлина, с лампи 40-50 вата. За постигане на стабилно и продължително яйценосене светлината в помещението трябва да е около 17 часа. Включването и изключване на осветлението трябва да става в един и същи час.
Влажност в помещенията
Влажността на въздуха трябва да е над 55%. По-ниската дълго време влажност намалява яйценосенето. Перушината става чуплива и оредява. Птицата придобива разрошен вид. При първите признаци за ниска влажност се препоръчва да се полее пода с вода, да се поставят мокри кърпи, съд с вода. Същевременно влажността небива да надвишава 75%. Оптималниятоказател за влажност ва въздуха е 60-70%.
Температура
Оптималната температура е 20-22С. Допуска се колебание в рамките на 18-25 С. При температура под 18 С пъдпъдъците спират да носят яйца. При понижаване на температурата и течение птиците се събират в средата на клетките, удрят се една в друга при което се травмират и загиват.

Дата на публикация: 26 февруари, 2020
Категория: Животни
Ключови думи: се На Как при правила Вижте основни отглеждат Отглеждане пъдпъдъчета Пъдпъдъци

Показване на още