Осмият / The eighth - България / Bulgaria (1969)

През Втората световна война български антифашисти са прехвърлени в родината със самолет от Съветския съюз. Осмият от парашутистите се свързва със съратниците си. Той основава партизански отряд и става негов командир. Поредица от провали пораждат съмнението, че в отряда има предател. Партизанката Вена е изпратена да ликвидира полковник Гатев, по чието нареждане в селото се изтезават ятаци. Тя разкрива чуствата си пред командира преди да изпълни мисията си. Вена не успява да ликвидира полковника и предадена намира гибелта си. Ще успее ли Осмият да разкрие и накаже провокатора?

Първият български екшън, създаден по същото време като "На всеки километър".

Прототип на Осмият е легендарния генерал Стою Неделчев - Чочоолу.

"Стойо Неделчев е роден на 12 февруари 1908 г. в старозагорското село Калояновец. От 1930 година е член на БКП. През 1934 година се включва в четата на Петко Манолов. През 1935 година преминава в нелегалност, а през 1937 емигрира в СССР.

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1941 година по решение на ЦК на БКП като парашутист се завръща в България, за да организира партизански отряди. Командир на Партизански отряд "Христо Ботев", Партизанска бригада "Георги Димитров" и Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона. Два пъти му е издавана смъртна присъда по ЗЗД. Остава неуловим, което го прави един от легендарните партизански командири.

Участва във войната срещу Германия (1944 – 1945) като заместник-командир на VIII – а Тунджанска дивизия от 9 септември 1944 до 10 март 1945, когато е освободен по болест. Член е на Окръжния комитет на БКП в Стара Загора и на Централната контролно-ревизионна комисия[3]. Многократно избиран за народен представител (1966 – 1987). Служи си трудно с дясната ръка вследствие на наранявания от времето на съпротивата и козирува с лявата. Обявен е за Герой на социалистическия труд (Указ № 106 от 12 февруари 1968). Награждаван е с орден „За храброст“, IV степен, 1 клас, унгарския орден „На унгарската свобода“ – сребърен, орден „Георги Димитров“ (1968, 1978, 1983). Герой на Народна република България (1978).

През 1967 г. издава мемоарната книгата „Боят настана“. Във филма „Осмият“ е прототип на главния герой, ролята на който играе Георги Георгиев-Гец. Почетен гражданин на Стара Загора от 1978 г."

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/kak-legendarniiat-gen-chochoolu-napada-stolipinovo.html

Режисьор : Зако Хеския, Сценаристи: Петър Христов - Ведрин и Тодор Монов

В ролите : Георги Георгиев-Гец, Никола Анастасов, Меглена Караламбова, Стойчо Мазгалов, Антон Горчев, Джоко Росич, Петър Пейков

Година : 1969

Дата на публикация: 19 февруари, 2020
Категория: Друго

Показване на още