Днес е 14.02.2020 Ден на Влюбените и Трифон Зарезан! Както и рожденният ден на татко! Честит Свети Валентин с видео Валентинка

Днес е 14.02.2020 Ден на Влюбените и Трифон Зарезан! Както и рожденният ден на татко! Честит Свети Валентин 2020 .Денят на влюбените Свети Валентин се празнува от векове.Днес е 14.02.2020 Ден на Влюбените и Трифон Зарезан! Както и рожденният ден на татко! Честит Свети Валентин с видео Валентинка
"Валентинките" втори по популярност след коледните картички.Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.
В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3-и век.
В памет на писмата, които свещеникът Валентин пишел за неграмотните влюбени, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички - "валентинки". Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми.
Най-ранните "валентинки", запазени до днес, са от 15 в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга. В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича.
Днес "валентинките" са втори по популярност след коледните картички.
/БТА/

Дата на публикация: 14 февруари, 2020
Категория: Новини
Ключови думи: На Свети днес Ден рожденният Валентин Както Честит Влюбените Трифон Зарезан! 2020 татко! 14.02.2020

Показване на още