Ти, който си на небето / You who are in heaven - България / Bulgaria (1990)

"Балада за Георг Хених" на Виктор Пасков е най-продаваният български роман в чужбина, преведен на почти всички езици в Европа, спечелил Голямата награда за чуждестранна литература от Салона на книгата в Бордо, Франция.

Историята е биографична: "Музиката беше преди литературата."Още когато бях на пет години, ми донесоха една цигулка осминка, направена от Георг Хених - истинският герой от моята "Балада за Георг Хених". Тогава нямаше и още няма подобни цигулки, най-малката бе четвъртинка. Бе направена по поръчка точно за мен. Любопитното е, че неотдавна се появи един наш лютиер, присъствал на концерт на съпругата ми Пенка Паскова, който сподели с нас, че неотдавна в ръцете му попаднала точно тази осминка, дело на Хених. Той я дал на някакво семейство в Израел, за да се учи тяхното дете на нея. Обеща, че ще направи всичко възможно, за да я вземе обратно и да я върне на първия й собственик, заради когото е специално направена" /Виктор Пасков в интервю/

Словашкият актьор Йозеф Кронер печели "Оскар" през 1966г. за филма "Магазин на главната улица". За главната роля в"Ти, който си на небето" е номиниран с Европейската награда "Феликс" за високо актьорско постижение и отличен с Наградата за мъжка роля на Фестивала на българския игрален филм в София, 1990.

"Ти, който си на небето" е избран от Съюза на българските филмови дейци за най-добър български игрален филм през периода 1990 - 1993г.

50-те години на ХХ век. Старият майстор на цигулки - чехът Георг Хених, преживява последните дни от живота си в приземния етаж на стара къща в София. Самотен и забравен от всички, основателят на българската лютиерска школа среща своя последен ученик - малкия цигулар Виктор.

Любознателното момче обича да ходи при стария майстор, да слуша спомените му и приказките за Господ, които той му разказва. Бащата на Виктор е готов да помогне на музиканта с "неуредени" документи и да отдели някакви пари, за да не отиде в старчески дом.

Хенрих разкрива прекрасния свят на музиката, нежността и добротата пред талантливо чувствително дете, независимо от страшната нищета на материалния свят, който ги заобикаля.

Ненатрапчиво, но убедително, старият майстор оставя на малкия Виктор посланието, че човек може да бъде унищожен физически, но не и духовно ...

По романа на Виктор Пасков - "Балада за Георг Хених"

Сценарий: Виктор Пасков

Режисьор: Дочо Боджаков

Оператор: Иван Варимезов

Музика: Божидар Петков

Художник: Костадин Русаков

В главните роли: Йозеф Кронер и Боян Ковачев

С участието на: Любен Чаталов, Лили Върбанова, Пламен Сираков, Румен Трайков, Андраш Кончалиев, Калин Арсов, Пенка Цицелкова, Ана-Мария Радичкова и др.

Дата на публикация: 29 януари, 2020
Категория: Друго

Показване на още