Средновековна слава: Битката при Русокастро

» Представяме ви десетия последен епизод от поредицата „Средновековна слава“, посветена на 10 знаменити български военни победи.

» В следващите минути ще ви разкажем за последната голяма победа в българската средновековна история – битката при Русокастро през 1332 г. След смъртта на Михаил III Шишман Асен България е обхваната от поредната политическа криза. Византийският император Андроник III се възползва от нея и поема на поход, с който връща в пределите на империята черноморските градове, завладени от Теодор Светослав.
Триумфът на ромеите е краткотраен. Новият цар – Иван Александър, утвърждава своята власт и е готов да отвърне на удара. Двете армии се разполагат близо до Русокастро, но не влизат в сражение. Андроник III се надява на мирно решение на конфликта, а българският владетел умишлено бави преговорите, изчаквайки да се събере цялата му войска и да пристигнат отрядите татарски наемници.
Когато атакува, той го прави бързо, ефективно и смазващо. Византийците са разгромени, а Андроник III e принуден да подпише договор, с който връща на България завладените земи. Това е една от последните битки, водени между ромеи и българи в рамките на конфликт, продължил близо седемстотин години – може би най-дълготрайното противопоставяне на два народа в историята.

» „Средновековна слава" е съвместен проект на сдружение Българска история и ЗАД "Армеец".

» Филмите от поредицата разполагат както с английски субтитри, така и с български за сънародниците ни с увреден слух. Желаем ви приятно гледане!

✔ Плейлист "Средновековна слава": https://www.youtube.com/playlist?list=PLHgrQVr5oquiLkhicGo8MyNkF-w6h0QHq
✔ Сайт "Българска история": https://bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": https://bulgarianhistory.shop/
✔ Страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/bulgarian.history1/
✔ Намерете ни и в Инстаграм: https://www.instagram.com/bulgarianhistory/?hl=bgа

Режисьор и аниматор: Мартин Стаматов
Художник: Исмаил Инджеоглу
Глас зад кадър: Росен Ненов
Сценарист: д-р Александър Стоянов
Консултант: проф. Пламен Павлов
Редактор: Мирослав Александров
Данни за релеф: Kenneth Townsend

#Balkans #Animated #Documentary #History #България #История #Byzantium #Medieval

Дата на публикация: 28 януари, 2020
Категория: Друго

Показване на още