Екзарх Стефан Български - епизод на ИСТОРИЯ.BG ЪѪѢ

#istoriabg #БългарскаИстория #ЕкзархСтефанБългарски
След преврата от 1944 г. новата власт започва да подчинява църквата и да измества православието със своята идеология. Под ударите й веднага попада свободолюбивият български екзарх Стефан.

От 1870 г. до 1953 г. Българската православна църква е със статут на Екзархия. В този период тя е ръководена от двама големи духовници и родолюбци, превърнали се в обединители на нацията ни - екзарх Антим (1816 - 1888 г.) и екзарх Йосиф (1840-1915 г.). След смъртта на екзарх Йосиф през 1915 г. БПЦ 30 години остава без свой предстоятел и се управлява от Светия Синод, докато през 1945 г. за български екзарх не е избран нов духовен крепител на нацията - дългогодишният софийски митрополит Стефан.

В предаването участват историците проф. Лизбет Любенова, директор на научния архив на БАН, доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", д-р Даниела Калканджиева, изследовател на православните църкви и общества, и д-р Момчил Методиев, главен редактор на списание „Християнство и култура“.

ЪѪѢ

Дата на публикация: 21 януари, 2020
Категория: Друго

Показване на още