Брест-Литовският мир - епизод на ИСТОРИЯ.BG

На 14 октомври 1915 г. България обявява война на Сърбия и така се съюзява с Централните сили (Германия, Австро-Унгария и Османската империя) срещу Великобритания, Франция и Русия.

За да поздрави България за избора й, на 27 октомври 1915 г. руският военен флот започва артилерийския обстрел срещу мирните граждани на Варна по въздух и вода. След този акт на агресия реакциите срещу Русия са толкова остри, че се стига до преименуването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София!

В средата на 1916 г. Румъния се съюзява с Антантата и обявява война на Австро-Унгария. На 1 септември 1916 г. българската армия тръгва към новооткрития Северен фронт, за да срази румъните и русите, които действат там със силния румъно-руски корпус на ген. А. Зайончковски (40 хил. души), сериозен противник на 3-та армия на ген. Стефан Тошев. Предстоят големите български победи над Румъния и Русия и последвалите ги мирни договори.

Участници в дискусията са акад. Георги Марков, проф. Веселин Янчев, проф. Людмил Спасов, проф. Милко Палангурски, проф. Петър Стоянович и Тони Николов.

Дата на публикация: 20 януари, 2020
Категория: Друго

Показване на още