Наковалня или чук 1 част ФИЛМ ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ

Филм по действителни събития и случки по време на Лайпцигският процес за ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ АНТИФАШИСТ КОМУНИСТ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ЧОВЕКА КОЙТО САМ СРАЗИ ФАШИСТКИЯТ ИМПЕРСКИ СЪД Името на Георги Димитров носят градове и улици по целия свят, паметни плочи и паметници пазят следите от жизнения му път. С името на кой друг българин това се е случило? Когато се каже "героят от Лайпциг", никъде по света не питат за кого става дума. Има само една страна, чиито управляващи в 90-те години демонтираха паметника му, взривиха мавзолея му, прекръстиха улицата, наречена на него. Една страна - родината му.
Месеци след като Хитлер взема властта и е във вихъра си, един българин нанася първия удар по фашизма. Пламнал е Райхстагът - светая светих на Германия, обвинени за палежа са българи, начело с Димитров. През месец март са арестувани, започва Лайпцигската епопея. Свидетели на обвинението са първите мъже до Хитлер - Гъоринг и Гьобелс. Срещу тях - Георги Димитров, без адвокат, сам срещу фашистката машина. Целият свят, затаил дъх, следи този двубой. Победният финал е посрещнат с възторг - Димитров е освободен поради липсата на доказателства за вина. Но заминава за Москва, не се връща в родината си, която така пламенно защитава на процеса, защото тя... отказва да го приеме. Днешните следовници на тогавашната фашистка власт у нас отказват да приемат дори паметта за него.
"Демократите антикомунисти", които искат името на един голям българин да се забрави, всуе се морят! Посвещаваме на наближаващата 135-годишнина от рождението на Георги Димитров ИСТИНСКИ ПАТРИОТ РОДОЛЮБЕЦ овекът Димитров е от малкото превърнали се в символи хора от калибъра на Ботев и други, дали живота и най-вече младостта си за родината. Само че Димитров е малко по-различен, защото е по-широко известен в света, отколкото в България. България се отказа и отрече този човек в началото на 1990г. и най-накрая взриви неговото място за покой 1999г. Доста показателно как се отнасяме с историята си, нали? Неговият най-голям подвиг е Лайпцигския процес. Накратко: през 1933г., един месец след като Адолф Хитлер печели изборите (това ще искам да го запомниш за по-нататък, читателю), има палеж в германския парламент, познат като Райхстаг. Задържани са 3-ма души – Васил Танев, Благой Попов и Георги Димитров. И тримата членове на Комунистическия интернационал, като Димитров е негов председател по западноевропейските въпроси. Този случай е използван от нацистката власт, за да наложи диктатура над всички инакомислещи и най-специално над тогавашната Комунистическа партия на Германия. Процесът е сложен, Херман Гьоринг (тогавашен председател на Райхстага и близък съратник на фюрера) има словесен сблъсък със самия Димитров, който уличава нацистката власт в умишлен палеж на Райхстага, за да даде начало на последвалата дикатура и отмяна на граждански права. От обвиняем, Георги Димитров се превръща в обвинител.

Широката кампания в подкрепа на тримата българи намира отзвук в цял свят, най-вече в Западна Европа и Съветския съюз. В много големи градове се правят демонстрации в защита на подсъдимите. Има едно място, където тримата българи не се разглеждат като невинни – България. Да, даже и в собствената си държава не са били добре дошли.

Като стожер на работническите права и социалистическия идеал, този човек е вярвал в малко по-светлото бъдеще. Не само се отличава като гениален организатор, но и като отличен оратор, произнасяйки своята заключителна реч на Лайпцигския процес, която става широко известна в Народна република България. Лично препоръчвам тази реч за всеки, който обича да се нарича „патриот“ или загрижен за държавата. За да се изправиш срещу нацизма в самото му сърце, се изисква необикновена сила, силата на герой.

Дата на публикация: 17 януари, 2020
Категория: Друго

Показване на още