Български обичаи, които са ПО-АБСУРДНИ дори и от ХЕЛОУИН

Днес ще ви разкажа за някои български традиции, които са значително по-луди и абсурдни от Хелоуин! Готови ли сте да се посмеете малко?

📕📘 Бъндъл от двете книги "Топ мистериите": http://bit.ly/2EEdSL7

Вие какво си мислите, че само испанците си имат странни обичаи и бягат от бикове или се замерят с домати. Всъщност да, само те го правят но и ние не оставаме по назад с някои странни традиции от които или може да се пукнете от смях или да ви побият тръпки.

🛒 10% отстъпка от игри и аксесоари в Ozone.bg с промокод "Clashers" - http://ozn.bg/2mn0oIf
📘 Поръчай "Топ мистериите на СВЕТА" тук: http://bit.ly/2O6xJXR
📕 Поръчай "Топ мистериите на България" тук: https://ozn.bg/2OMkauI
🔔 Абонирайте се: http://bit.ly/2w9ePIq
🎮 Гейминг канал: http://bit.ly/2Jn9mCe
👨‍💻 Тек канал: http://bit.ly/2Qs7BqZ
👕 Тениски и Мърч: http://bit.ly/2CBUf8k

Пък и ако сте някой природозащитник направо може да си припаднете. Днес подновяваме серията ни Развлекателно, в която изброяваме по-забавната част от живота. Погдотвил съм ви някой много странни обичаи, не откъде да е, ама от самата ни родина България.

#БГтрадиции #Развлекателно

Започваме с един интересен ритуал наречен джавка. Името може да ви се стори познато и със сигурност младежите от димитровградско знаят за какво става въпрос. Джавката е побългареният, мачо формат Свети Валентин, в който момчетата стрелят по момичетата със стрелички.Във видинско обаче са малко фаталистично насочени, особено на втория ден след Великден, когато се извива хоро на мъртвите. Просто жителите на градец играят хоро в памет на починалите си роднини.

Социални мрежи:
✦ Facebook: http://bit.ly/2hEack9
✦ Instagram: http://bit.ly/2wsoBCv
✦ Twitter: http://bit.ly/2wrfqCr
✦ E-mail: the.clashers@yahoo.com

Сега седнете някъде защото в някои Видински краища правят помен на жив човек като репетиция за смъртта ми. Ало северозападна България, какво ви става ве, защо толкова тъмно гледате на нещата, я се стегнете малко, кой прави репетиция за смъртта си.Хайде малко да поспрем с фатализма на севера и да се пренесем в Тракия където се изпълнява така наречената Еньова буля. Това е обичай, чрез който млади момичета си нарочват точно определени момчета.

Малко поразведрихме обстановката и е време да разгледаме един интересен обичай наречен кадене. Той е свързан с празника Бабинден, който пък е свързан с деня на родилната помощ. Сигурно схванахте за какво става въпрос – това е ритуал за имане на повече деца.Според едни народни вярвания има добре работещ лек срещу безплодие. В нощта срещу спасовден жената, която има проблеми със зачеването трябва да преспи под растението Росен, но не сама, а с мъж, с когото нямат кръвна връзка. Както и да е, обичаят е следния: носи се пита, варена кокошка и вино, които се поставят върху червен месал.

Следващият странен обичай от българския фолклор се нарича Гонене на змей. Спокойно, не става въпрос за истински смей или дракон, използва се метафорично. Когато в даден район настъпила продължителна суша, хората вярвали, че там се е настанил змей, който поглъща дъжда. Ще завършим днешният епизод с един доста жесток към животните обичай, който слава богу вече не се изпълнява. Говоря разбира се за тричането на кучета.

Макар и да се шегуваме тези Български обичай ни пазят като културна автентичност. За съжаление обаче, се практикуват все по-малко и така лека полека изчезват. Хубаво е да пазим българското и за това мисля да направя още едно видео със по-сериозните традиции, които задължително трябва да запазим, като леденото хоро, кукерите, лазаруването и други. Никога не забравяйте корените си и бъдете горди българи.

Това е скъпи приятели от днешният епизод на Развлекателно, надявам се да сте се забавлявали и да сте научили нещо ново за родината ни. Ако е така, може да ударите по един лайк на видеото. Ще се радвам и ако го споделите в социалните мрежи, така ще достигне до повече хора, а и ми помагате. Ако все още не сте част от семейството на The Clashers, може да станете като се абонирате с камбанка оттук. Благодаря ви, че гледахте, чао от мен и до нови срещи.

МУЗИКА: Чудно Хоро - https://www.youtube.com/watch?v=sg_z4-8ppfk

Дата на публикация: 24 декември, 2019
Категория: Друго

Показване на още