С пагоните на дявола - Епизод 1 /Беглецът/ *** 1967

*** Режисьор : Неделчо Чернев, Сценаристи Константин Кюлюмов и Евгени Константинов

*** В ролите : Димитър Буйнозов, Ани Бакалова, Михаил Михайлов, Никола Анастасов, Пламен Чаров, Иван Кондов, Сотир Майноловски, Рачко Ябанджиев, Любомир Кабакчиев Георги Георгиев - Гец, Петър Чернев, Иван Джамбазов

*** Година : 1967

*** Времетраене : 37 мин

****** Резюме : "С пагоните на дявола” е 5-сериен телевизионен филм, създаден по романа “Майорът от СС” на Борис Недялков. Посветен е на 50-годишнината на Великата октомврийска социалистическа революция (към която аз питая дълбоко съжаление, че се е случила). Това е първият Български телевизионен сериал и е нещо като предшественик на "На всеки километър".

1 епизод - Беглецът

Софийският централен затвор в първите години след 9. IХ. 1944 г.

Венков е осъден на смърт от Народния съд. Той е бивш поручик от Българската армия и бивш майор от СС. Налага се да се върне назад в спомените си, за да докаже своята невинност пред следователя, който не вярва в биографията му. Изминало е много време, откакто поручик Венков безрезервно е вярвал в звездата на Велика България. Под влиянието на началника си и с фалшив паспорт поручикът преминава границата, но попада във военнопленнически лагер. При опасни за живота обстоятелства той се среща с генерал Клаус, за да му каже, че в България се организира съпротива. Нечовешкото отношение на немските офицери стопява вярата и илюзиите му за българо-немско сътрудничество. При въздушно нападение Венков, преоблечен като немски офицер, успява да избяга от лагера.

Без да искам да политизирам нещата, ще отбележа, че комунизмът, както и фашизмът, са сбъркани в основата на идеологията си. Проблемът НЕ Е в начина, по който са осъществени през времето, проблемът е в самите тях. Те СА проблемът. Лошото е, че страшно много хора са повярвали в добрите намерения и послания на едната и другата идеология и аз съм убеден, че голямата част от тези хора са останали чисти пред себе си и пред света. Всички знаем обаче до къде в крайна сметка доведе едното и другото. Затова ми се струва, че във филма май всички са с пагоните на дявола, но той е с различни лица - череп с кости, петолъчки . . . Филмът обаче е интересен и макар да не е толкова популярен колкото "На всеки километър", е направен много добре и заслужава гледане и уважение към създателите си.

ВСИЧКИ ЕПИЗОДИ:

1 - БЕГЛЕЦЪТ

2 - СЕКРЕТАРКАТА НА ГЕНЕРАЛА

3 - МАЙОРЪТ ОТ СС

4 - МОМЧЕТАТА НА Г-Н КРИСТИЯН

5 - НА ЛОВ ЗА КАНАРЧЕТА

Дата на публикация: 13 декември, 2019
Категория: Друго

Показване на още