Фаталната запетая /БГ/

Фаталната запетая

*** Премиера: 19 март 1979 г.
*** Времетраене: 83 минути
*** Страна: България

„Фаталната запетая“ е български игрален филм (семеен, драма) от 1979 година на режисьора Лиляна Пенчева, по книгата на Максим Асенов „Фаталната запетая“. Оператор е Димко Минов. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. Художник на постановката е Юлияна Божкова.

Сюжет
Отличничката Силвия не успява да се подготви за изпит по математика и бяга от час. Това покачва броя на неизвинените ѝ отсъствия, с което я грози намаляване на поведението. Между отбелязаните в дневника цифри на нейния номер 19 някой написва запетая, разделяща двете цифри. Запетаята може да се окаже фатална за съучениците ѝ с номера 1 и 9, защото те също са застрашени от намаляване поведението заради натрупани неизвинени отсъствия. Атмосферата в класа е отровена, набедените съученици се озлобяват заради несправедливостта, но учителите вярват на Силвия. Влюбеният в нея Венци, комуто тя признава, че е написала запетаята, поема вината върху себе си, за да я спаси от неприятната ситуация. Силвия не признава вината за грешката си публично, въпреки негативните последствия за съучениците ѝ.

****** Несправедливо обвиненият за отсъствието съученик Живко, чието семейство преживява тежък житейски период, наказва виновната съученичка, като изрисува колата на баща ѝ със запетайки. При разпита в полицията, Силвия се опитва да го измъкне от ситуацията пак с лъжа като казва, че двамата с Живко са намерили колата вече изрисувана при връщане от празнуване. Живко е честен, не прехвърля вината върху другите, казва истината и оставя Силвия да се бори със собствената си съвест.

*** Актьорски състав
Роли във филма изпълняват актьорите:

Татяна Цветкова – Силвия
Георги Кадурин – Венци
Николай Колев
Николай Георгиев
Димитър Марин
Милена Войнова
Радостина Русева
Доно Цветков
Емил Тодоров
Нина Новакова
Люба Алексиева
Катя Динева
Яким Михов
Рая Нанкова

Дата на публикация: 2 декември, 2019
Категория: Друго

Показване на още