С Гугъл почитаме Музея в Прадо (Museo del Prado) Днес Doodle отбелязва 200-годишнината на мадридския Музео дел Прадо

200 години от създаването на музея „Прадо“ Google Doodle отбелязва 200-годишнината на Museo del Prado. Днес Doodle отбелязва 200-годишнината на мадридския Музео дел Прадо. Открит на този ден през 1819 г., музеят е дом на хиляди испански картини от XII до XX век, включително шедьоври на Ел Греко, Франсиско Гоя, Диего Веласкес, сред другите европейски майстори.
Проектирана през 1785 г. от архитект Хуан де Вилануева, сградата е пренастроена от крал Фердинанд VII и кралица Мария Изабел де Браганца от център за природни науки до обществена галерия през 1819 г. Първоначално наричана Кралския музей, по-късно е кръстена Музео Национал дел Прадо. С колекция от над 5000 бройки, музеят продължи проект за разширяване, който увеличи публичния достъп и намали струпването в основната сграда.
Близкият обител на Jerónimos беше възстановен и включен, за да създаде кампуса Museo del Prado, което позволява на музея да покаже шедьоврите от нова ера. Двугодишният експонат „Място на паметта“ отдава почит на историята на музея през някои от най-мрачните му периоди и предлага поглед върху това как музеят се е превърнал в институцията, която е днес.
Музеят гледа към бъдещето на своята 200-годишнина, като отделя време, за да гарантира, че разнообразието е обгърнато в зората на своя трети век. През цялата година колекцията излагаше художници от Латинска Америка като Matrimonios de Martín de Loyola con Beatriz Ñusta y de Juan de Borja con Lorenza Ñusta de Loyola, изключителен пример за вицереалната живопис, идваща от музея Pedro de Osma в Лима, Перу и жени в „Приказка за две жени художници“: Софонисба Ангисола и Лавиния Фонтана и дванадесет фотографи. Гостите трябва да могат да разгледат по-голямата част от музея след няколко часа, но може да загубят време, опитвайки се да разопаковат сцените в „Градината на земните наслади“ на Йероним Бос.

Честит два века, Museo del Prado!

Дата на публикация: 18 ноември, 2019
Категория: Новини
Ключови думи: На днес Дел del гугъл Doodle Музея отбелязва Прадо почетохме (Museo Prado) 200-годишнината мадридския Музео

Показване на още