Как се променя жп мрежата в България с европейско финансиране?

АБОНИРАЙТЕ СЕ за канала ни, за да получавате първи важна информация за големите транспортни, инфраструктурни проекти на България.

В настоящото видео ще видите обзор на проектите за обновяване на жп инфраструктурата в страната, изпълнени по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и планирани по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.
Видеото представя състоянието на проектите към 2016 г., като част от тях вече са успешно изпълнени и въведени в експлоатация като напр.: „Свиленград - турска граница“; „Михайлово – Калояновец“; „Септември – Пловдив“ и т.н.
Други, като модернизирането на тягови подстанции; изграждане на маршрутно-компютърна централизация на гарите; заменянето на съществуващите сега жп прелези с надлези и пешеходни пасарелки в района на населените места – в момента са в процес на изпълнение.
Основна цел на всички жп проекти е развитието на железопътната мрежа чрез модернизация и рехабилитация за постигане на високи експлоатационни показатели и покриване на европейските изисквания за безопасност на движение.
По този начин ще се осигури оперативна съвместимост на инфраструктурата, оборудването, системите за управление, експлоатация и безопасност, както и свързаност с европейските железопътни мрежи чрез прилагането на унифицирани стандарти. Проектите ще осигурят енергийна ефективност, достъп на лица с намалена подвижност и опазване на околната среда.
Скоростта на движение за пътническите влакове ще бъде до 160 км/ч. и до 120 км/ч. за товарните.
В отделни участъци, при тестовите изпитания, са постигнати скорости от 184 км/ч и 226 км/ч., например в участъка „Стамболийски – Тодор Каблешков“.
Проектите се финансират със средства на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Тя е насочена към развитието на основните видове транспорт – железопътен, пътен, воден, интермодален, както и на съвременни информационни системи за управление на трафика.

Общият бюджет е 1.9 млрд. евро (1.6 млрд. евро е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 288 млн. евро е българското съфинансиране).

Бенефициентите по програмата са държавните компании, отговорни за изграждане и поддръжката на големите инфраструктурни проекти в страната.

Крайните ползватели на проектите по оперативната програма обаче са всички граждани и гости на Република България.
Повече интересни снимки ще намерите и в нашия Инстаграм профил: https://www.instagram.com/op_transport_bulgaria/

Дата на публикация: 18 ноември, 2019
Категория: Друго

Показване на още