Настъпи астрономическото есенно равноденствие 2019 г.с Гугъл! First Day Fall 2019 Today Google Doodle

Настъпи астрономическото есенно равноденствие 2019 г.Настъпи астрономическото есенно равноденствие 2019 г.с Гугъл! First Day Fall 2019 Today Google Doodle неща, които трябва да знаете за първия ден на есента.В понеделник, 23 септември, и в Северното, и в Южното полукълбо ще се наблюдава еднакво количество дневна светлина.

За нас, в Северното полукълбо, този ден поставя началото на астрономическата есен, като денят ще продължи да намалява до зимното слънцестоене през декември. За тези, които са на юг от екватора, това е началото на пролетта.

Технически погледнато, равноденствието се случва, когато Слънцето застане на една линия с екватора. Това ще стане в 10:50 ч. българско време в понеделник.

Ето няколко любопитни научни факта за това астрономическо явление:
1. Защо има равноденствие?

Есенното и пролетното равноденствие, сезоните и променящата се продължителност на светлата част на деня през цялата година се дължат на един факт - Земята се върти около ос, наклонена спрямо орбитата на планетата.

Наклонът - вероятно причинен от удар на масивен обект преди милиарди години - означава, че половин година Северният полюс е насочен към Слънцето (както е показано на снимката по-долу). През другата половина на годината Южният полюс получава повече светлина. Ето защо имаме сезони.

Това видео на НАСА показва феномена през цялата година от космоса. Във видеото се вижда как линията, разделяща деня от нощта, се люлее през годината.

Дата на публикация: 23 септември, 2019
Субтитри от: Orchydee
Категория: Новини
Ключови думи: Google Fall First day today Есенно Doodle 2019 равноденствие г.С настъпи астрономическото Гугъл!

Показване на още