Почитаме Джунко Табей с Гугъл - Японка първата жена покорила Еверест! 80-th Birthday Junko Tabei Google Doodle

Джунко Табей първата жена покорила Еверест! 80-th Birthday Junko Tabei Google Doodle.Почитаме Джунко Табей с Гугъл - Японка първата жена покорила Еверест! 80-th Birthday Junko Tabei Google Doodle.На 16 май през 1975 г. японката Джунко Табей става първата жена изкачила връх Еверест (на тибетски: Джомолунгма: Богинята майка на света, на непалски: Сагарматха: Високо в небесата) в Хималаите. Той е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници в Азия и на Земята.

Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Той е най-високият връх на Земята с височина 8 848.20 метра. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 - 1843 година. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват защитен от ЮНЕСКО.

Експедициите до върха са значителен източник на туристически приходи за Непал, чието правителство изисква от експедициите разрешително за изкачване, което може да достигне от 10 000 до 25 000 щатски долара на човек, отделно другите разноски варират до около 65 000 долара на човек. Условията в Зоната на смъртта са толкова тежки, че повечето трупове са оставени там, където човекът е загинал, и понякога са демотивиращ фактор, тъй като се виждат по стандартния и други маршрути за изкачване.
Първите експедиции са английски и са още в далечните 1921, 1922 и 1924 година. Едва на 29 май 1953 г. Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей

Дата на публикация: 21 септември, 2019
Категория: Друго
Ключови думи: Google Birthday Първата Жена Doodle покорила Джунко Табей Еверест! 80-th Junko Tabei

Показване на още